50-те Најдобри играчи во историјата на НБА

Од Википедија — слободната енциклопедија

Педесетте најдобри играчи на НБА беа одредени во 1996,на педесет годишнината од формирањето на НБА. На листата ги има најдобрите и највлијателните играчи од половината век во кој НБА постоеше. Позициите кои играчите ги играа не беа фактор за избор на играчите. Заедно со педесетте најдобри играчи, исто така беа избрани најдобрите десет тимови и најдобрите десет тренери.

А[уреди | уреди извор]
Б[уреди | уреди извор]
В[уреди | уреди извор]
Г[уреди | уреди извор]
Д[уреди | уреди извор]
И[уреди | уреди извор]
J[уреди | уреди извор]
К[уреди | уреди извор]
Л[уреди | уреди извор]
M[уреди | уреди извор]
O[уреди | уреди извор]
П[уреди | уреди извор]
Р[уреди | уреди извор]
С[уреди | уреди извор]
T[уреди | уреди извор]
Ф[уреди | уреди извор]
Х[уреди | уреди извор]
Ч[уреди | уреди извор]
Џ[уреди | уреди извор]
Ш[уреди | уреди извор]

Шеесеттата годишнина од формирањето на НБА[уреди | уреди извор]

Во 2006, десет години после одбирањето на 50-те Најдобри играчи во историјата на НБА, панел од Американската телевизиска мрежа ТНТ одбра десет играчи кој или беа изоставени од оригиналниот тим или се прославија во десетте години од кога листата беше направена.

Двејн Вејд