Тренер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тренерски тим на ФК Ливерпул ги набљудува играчите во тек на тренинг

Тренер е личност која ги води, подучува и тренира спорт или спортски клубови. Покрај физичките и техничките припреми, тренерот исто така може да врши и психичка припрема на спортистите со цел што подобри припреми на истиот за натпреварувањата кои му претстојат.

Кога станува збор за тимските спортови, тренерот, покрај веќе споменатите функции, врши и селектирање на стратегијата која тимот ќе ја применува во претстојните натпревари. Исто така, тренерот е задолжен да ги гледа и проучува соперниците и соперничките стратегии.