24 декември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
563  Базиликата Света Софија во Цариград, по два пожарa и три земјотреси во кои била двапати целосно и уште двапати делумно уништена, била повторно изградена и осветена од патријархот Евтихиј.
1294  Избран е папата Бонифациј VIII, по абдикацијата на Св. Целестин V.
1943  Претседателот на САД, Франклин Рузвелт соопшти дека, Двајт Ајзенхауер ќе командува со силите за време на инвазијата на Европа, окупирана од германските сили.
1951  Либија стана независна држава и се организира како уставно кралство со собрание и сенат. Идриз I се прогласува за крал на Либија.
1974  Во Велес е основан аматерскиот драмски театар „Јордан Хаџи Констатинов - Џинот“.
1993  Илјадници луѓе станаа бездомници, откако од Франција, па сè до делови на Украина, се забележани најголемите поплави во ова столетие.
1999  Малиот Принц од Антоан де Сент Егзипери е прогласена за „книга на XX век“ во Франција.