16 декември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1946  Започнува со работа новиот Филозофски факултет во Скопје — првиот факултет во Македонија на македонски јазик и првата високошколска установа на на идниот Скопски универзитет.
1993  Со размена на официјални документи, во Скопје, шест земји членки на ЕУВелика Британија, Германија, Франција, Италија, Холандија и Данска - воспоставиле целосни дипломатски односи со Република Македонија.
1945  Во Костур, Егејска Македонија, започна судскиот процес против 106 Македонци од гратчето Хрупишта, Костурско, обвинети за соработка со окупаторот и покрај тоа што повеќето од нив беа борци на ЕЛАС. Некои од нив беа осудени на казна доживотен затвор, а други на временски казни.