1. странски коњички полк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Обележје на полкот.

1. странски коњички Полк (француски: 1er Régiment Étranger de Cavalerie) — единствениот коњички полк во француската Легија на странци.

Од 2009 година тој бил единствениот вооружен коњички полк при 6. леснооклопна бригада. Полкот неодамна го преместила кампот додека претходно била стационирана во квартот Лабуш (француски: Quartier Labouche) за 47 години откако за првпат се преместила од Мерс Ел Кебир (арапски: المرسى الكبير‎‎), Алжир во октомври 1967 г.