Шап и лигавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Шап и лигавка
Испукан орален оток кај заболена крава.
Класификација и надворешни извори
Специјалностзаразна болест[*], ветерина
МКБ-10B08.8 (ILDS B08.820)
МКБ-9078.4
DiseasesDB31707
MeSHD005536

Шап и лигавка (Aphthae epizooticae) е вирусно заболување, кое понекогаш може да резултира и со смрт кај папкарите, вклучително домашни и диви копитари.[1][2] Вирусот предизвикува висока треска која вообичаено трае од 2 до 6 дена, проследено со појавување на цисти во устата и на папките.

Болеста шап и лигавка има големи последици врз сточарството, бидејќи истата е многу заразна и може да се прошири меѓу стоката. Ширењето настанува преку контакт, директен или индиректен.[3] Болеста побарува силни напори во однос на вакцинирање, набљудување и грижа за да се спречи ширењето на болеста. Покрај тоа, со појавата на болеста се ограничува и трговијата на животното, и преземање мерки карантин,

Можни животни кои може да се заразат се добиток, бафало, коза, прасе,[4][5] антилопа, елен и бизон. Исто така е познато дека може да биде заразно и за ежот и слонот;[3][6] ламата и алпакатата исто така може да појават слични симптоми, но не се пренесуваат на останатите единки .[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Arzt, J.; Juleff, N.; Zhang, Z.; Rodriguez, L. L. (2011). „The Pathogenesis of Foot-and-Mouth Disease I: Viral Pathways in Cattle“. Transboundary and Emerging Diseases. 58 (4): 291–304. doi:10.1111/j.1865-1682.2011.01204.x. PMID 21366894.
  2. Arzt, J.; Baxt, B.; Grubman, M. J.; Jackson, T.; Juleff, N.; Rhyan, J.; Rieder, E.; Waters, R.; Rodriguez, L. L. (2011). „The Pathogenesis of Foot-and-Mouth Disease II: Viral Pathways in Swine, Small Ruminants, and Wildlife; Myotropism, Chronic Syndromes, and Molecular Virus-Host Interactions“. Transboundary and Emerging Diseases. 58 (4): 305–326. doi:10.1111/j.1865-1682.2011.01236.x.
  3. 3,0 3,1 3,2 „Canadian Food Inspection Agency – Animal Products – Foot-and-Mouth Disease Hazard Specific Plan“. Архивирано од изворникот на June 5, 2008.
  4. Stenfeldt, C.; Pacheco, J.M.; Rodriguez, L.L.; Arzt, J. (2014). „Infection dynamics of foot-and-mouth disease virus in pigs using two novel simulated-natural inoculation methods“. Research in Veterinary Science. 96 (2): 396–405. doi:10.1016/j.rvsc.2014.01.009. PMID 24548596.
  5. Stenfeldt, Carolina; Pacheco, Juan M.; Rodriguez, Luis L.; Arzt, Jonathan (2014). „Early Events in the Pathogenesis of Foot-and-Mouth Disease in Pigs; Identification of Oropharyngeal Tonsils as Sites of Primary and Sustained Viral Replication“. PLoS ONE. 9 (9): e106859. Bibcode:2014PLoSO...9j6859S. doi:10.1371/journal.pone.0106859. PMC 4153717. PMID 25184288.
  6. McLauchlan, J. D.; Henderson, W. M. (1947). „The Occurrence of Foot-and-Mouth Disease in the Hedgehog under Natural Conditions“. The Journal of Hygiene. 45 (4): 474–479. doi:10.1017/s0022172400014194.

Поврзано[уреди | уреди извор]