Черски Планини

Координати: 64°44′N 142°58′E / 64.733° СГШ; 142.967° ИГД / 64.733; 142.967
Од Википедија — слободната енциклопедија
Черски Планини
View of Pobeda (Victory) Peak, highest point of the range.
Највисока точка
ВрвPobeda
Надм. вис.3,003 метарs (9,852 ст)
Координати 64°44′N 142°58′E / 64.733° СГШ; 142.967° ИГД / 64.733; 142.967
Величина
Должина1500 км NW/SE
Ширина400 км NE/SW
Географија
{{{name}}} на карта

Карта

Земја Русија
Republic / OblastSakha и Magadan
Матичен венецEast Siberian System
Геологија
Старост на карпатаPrecambrian, Permian, Triassic и Jurassic
Вид карпаSchist, sandstone, siltstone и Granite intrusive rocks

Областа Черски е синџир планини во североисточен Сибир помеѓу реките Јана и Индигирка . Административно, областа на планините припаѓа на Република Саха и Магаданска област . Највисокиот врв изнесува 3003 метри и се вика Победа, дел од опсегот Улахан-Чистај. Планините се простираат на границата помеѓу евроазиските и северноамериканските тектонски плочи .[1] Планините Черски, заедно со соседниот опсег Верхојанск, имаат умерен ефект врз климата на Сибир. Гребенот ги попречува воздушните протоци на запад, намалувајќи го количеството снежни врнежи во рамнините на запад.

Природниот парк Мома е заштитено подрачје кое се наоѓа во јужната зона на опсегот.[2]

History[уреди | уреди извор]

Некогаш помеѓу 1633 и 1642 година, Позник Иванов ја поминал притоката на Лена, го преминал опсегот Верхојанск до горната река Јана и потоа го преминал опсегот Черски до Индигирка. Опсегот бил виден во 1926 година од Сергеј Обуручев (син на Владимир Обручев) и бил именуван од Руското географско друштво според полскиот истражувач и географ Иван Черски (или Јан Церски).

Географија[уреди | уреди извор]

Кјундјујун, најсеверниот поттик на опсегот Черски на десниот брег на Јана во близина на Уст-Кујга.
Езеро во опсегот Улахан-Чистај.

Географските граници на планинскиот масив се реката Јана , висорамнините Ојмјакон на југозапад и депресија на Момо-Селенањах на североисток. Опсегот ја вклучува и планината Јнах (Мат'-Гора), важна планина во културата на Јакут.

Придужници[уреди | уреди извор]

Системот на планискиот масив Черски опфаќа многумина подружници кои се простираат од северозапад кон југоисток, вклучувајќи ги следниве:

    • Опсег Кадарања, највисока точка 2.185 метри (7.169 стапки) Опсег Кисилихах, највисока точка 1.548 метри (5.079 стапки), покрај реката Адича Опсег Тас-Кајахтах, највисока точка 2.356 метри (7.730 стапки) Опсег Курундја, највисока точка 1.919 метри (6.296 стапки) Опсег на Челмагин, највисока точка 2.547 метри (8.356 стапки) Опсег Догдо, највисока точка 2.272 метри (7.454 стапки) Опсег Силиап, највисока точка 2.703 метри (8.868 стапки) Халанс Јана-Ојмјакон Плато Елгин (Эльгинское плоскогорье), највисока точка 1.590 метри (5.220 стапки) Плато Ојмјакон, највисока точка 1.400 метри (4600 стапки) Јато Плато, највисока точка 1.770 метри (5.810 стапки)

Помеѓу реките Адича и Сартанг:

  • Опсег Тирехтјах Опсег на Нелгесин

Во горниот слив на реката Колима:

  • Опсег Улахан-Чистај, највисока точка 3.003 метри (9.852 стапки), близу јужниот крај Опсег на Ранџ, највисока точка 2.332 метри (7.651 стапки) Опсег Ангачак, највисока точка 2.293 метри (7.523 стапки) Арга-Тас, највисока точка 2.400 метри (7.900 стапки)

Помеѓу реките Чибагалах и Адича

  • Опсег Чибагалах, највисока точка 2.449 метри (8.035 ст) Опсег Боронг, највисока точка 2.681 метри (8.796 ст) (помеѓу Чарки и Адича)

Помеѓу реките Индигирка и Нера:

  • Тас-Кистабит, највисока точка 2.341 метар (7.680 ст) Опсег Калкански, највисока точка 1.615 метар (5.299 ст), јужно продолжување на Тас-Кистабит

Североисточни предели

Во некои дела, неколку приближно паралелни опсези сместени во близина на главниот систем на североисток, како што се опсегот Кјун-Тас (највисока точка 1.242 метар (4.075 ст)), опсегот Селенањах (највисоката точка Салтаг-Тас (2.021 метар) (6.631 ст)), и соседниот опсег Мома (највисоката точка 2.533 метар (8.310 ст)) со депресија Мома-Селенањах по нивната западна страна, се вклучени во планинскиот систем Черски.

Други опсези на системот се опсегот Иргичин, опсегот Порожни, опсегот Ињалин, опсегот Волчан, опсегот Силен, опсегот Онел и опсегот Ненделгин, меѓу другите.

Тектоника[уреди | уреди извор]

Прецизната природа на границата меѓу северноамериканските и евроазиските тектонски плочи во областа на опсегот Черски сè уште не е разбрана целосно и се истражува. До 80-тите години од минатиот век, опсегот Черски се сметал за зона на континентално расцепување, каде што кората се распрснувал. Сепак, сегашното гледиште е дека опсегот Черски е претежно активна зона на конци, континентална граница на конвергентна плоча, каде што се јавува компресија кога двете плочи се притискаат едни на други. Се смета дека постои точка во опсегот Черски каде екстензивните сили што доаѓаат од север се менуваат во компресивните сили забележани низ поголемиот дел од опсегот. Опсегот Черски исто така се смета дека вклучува геолошка тројна раскрсница каде што раседот Улахан ја пресекува зоната на конците. Без оглед на точната природа на регионалната тектоника, опсегот Черски е сеизмички активна зона. Се поврзува на север со копното на раседот Лаптев, самото континентално продолжение на средоарктичкиот гребен Гакел.

Види друго[уреди | уреди извор]

  • Балаган-Тас Кигилијах Плато Нера

Notes[уреди | уреди извор]

  1. News Archive - The Earth Institute at Columbia University
  2. „Moma Natural Park Official site“. Архивирано од изворникот на 2019-09-29. Посетено на 2019-11-07.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]