Победа (планина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Победа
Североисточниот дел од врвот Победа
Највисока точка
Надм. вис.3003 м
Истакнатост2443 м
Географија
Победа на карта

Карта

ПокраинаЈакутија
Матичен венецЧерски
Искачување
Прво освојување1966

Победа е планина и врв во Јакутија, на рускиот Далечен Исток. Овој врв е највисока точка на буордскиот планински масив како и највисок врв во Јакутија и највисока точка во североисточен Сибир. Висок е 3003 метри (3147 според старите податоци).

Планината е околу 180 км североисточно од селото Уст-Нер и околу 140 километри јужно од Северниот Поларник.