Цуцулеста сипка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цуцулеста сипка
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Врапчарки
Семејство: Сипки
Род: Гривести сипки
Вид: Цуцулеста сипка
Научен назив
Lophophanes cristatus
Linnaeus, 1758
Lophophanes cristatus

Цуцулестата сипка (латински: Lophophanes cristatus, порано Parus cristatus), е песнопојна птица од семејството сипки. Птицата е мошне распространета и често живее и се размножува во зимзелени шуми ширум средна и северна Европа, како и листопадни шумски предели во Франција и Пиринејскиот Полуостров. Во Велика Британија, птицата е ограничена само на древните борови шуми во Инвернес и Стратспи во Шкотска, и од таму ретко излегува. Неколку заскитани цуцулести сипки се видени и во Англија. Цуцулестата сипка ја има и во Македонија. Оваа птица живее на постојано место и највеќето единки не одат на преселба.

Оваа сипка е лесно препознатлива по издигнатата цуцулка, нејзиниот подвиткан врв, како и по карактеристичниот црн оглавник и исправена линија кон клунот. Како и другите сипки, цуцулестата сипка е зборлива, со постојан појци, ци, ци“, сличен на појот на еловата сипка.

Оваа птица се гнезди во дупки на гнили пенушки. Честопати се храни долу ниско во дрвјата и, иако не е повлечена, не секогаш може да ѝ се пријде лесно. Зиме се придружува во јата со сипки од други видови.

Како и други сипки, оваа сипка се храни со инсекти, гасеници и семки.

Занимливости[уреди | уреди извор]

Цуцулестата сипка е еден од симболите на шведската покраина Вестманланд.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Parus cristatus. IUCN Red List. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. 2004. Посетено на 12 мај 2006.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]