Цитизин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Cytisine
Skeletal formula of cytisine
Ball-and-stick model of the cytisine molecule
Назнаки
485-35-8 Ок
ChEBI CHEBI:4055 Н
ChEMBL ChEMBL497939 Ок
ChemSpider 9818 Ок
5347
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 10235
UNII 53S5U404NU Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
Точка на вриење
Pharmacology
ATC код N07BA04
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Цитизинот, е алкалоид кој во природата се среќава во неколку растителни родови, како Laburnum и Cytisus во фамилијата Fabaceae. Се користи за откажување од пушењето.[1] Неговата молекуларна структура покажува сличности со никотинот и има слични фармаколошки ефекти. Како и варениклинот, цитизинот е делумен агонист на никотинските ацетилхолински рецептори (nAChRs). Цитизинот има краток полуживот од 4,8 часа,[2] и брзо се елиминира од организмот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Walker N, Howe C, Glover M, McRobbie H, Barnes J, Nosa V, Parag V, Bassett B, Bullen C (2014). „Cytisine versus Nicotine for Smoking Cessation“. New England Journal of Medicine. 371 (25): 2353–62. doi:10.1056/nejmoa1407764. PMID 25517706.
  2. Jeong, Soo Hee; Newcombe, David; Sheridan, Janie; Tingle, Malcolm (2015-06-01). „Pharmacokinetics of cytisine, an α4β2 nicotinic receptor partial agonist, in healthy smokers following a single dose“. Drug Testing and Analysis (англиски). 7 (6): 475–482. doi:10.1002/dta.1707. ISSN 1942-7611. PMID 25231024.