Хуго Јункерс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хуго Јункерс
1920

Хуго Јункерс (3 февруари 1859 - 3 февруари 1935) беше германски инженер за авиони и дизајнер на авиони, кој беше пионер во дизајнот на сите метални авиони и летачки крилја. Неговата компанија Junkers Flugzeug- und Motorenwerke AG беше една од главните елементи на германската авионска индустрија во годините меѓу Првата светска војна и Втората светска војна . Неговите мулти-мотори, сите метални патнички и товарни авиони помогнаа да се воспостават авиокомпании во Германија и во целиот свет.

Покрај авионите, Јункерс исто така ги изградил и дизел и бензинските мотори и држел различни термодинамички и металуршки патенти. Тој исто така беше еден од главните спонзори на движењето Баухаус и го олесни движењето на Баухаус од Вајмар до Десау (каде што се наоѓа неговата фабрика) во 1925 година.

Меѓу најважните моменти на неговата кариера беа Junkers J 1 од 1915 година, првиот светски практичен алуминиумски авион, кој вклучува конзолен дизајн со конзола со практично никакво надворешно поврзување, Junkers F 13 од 1919 година (прво вселенски патнички авион во светот), Junkers W 33 (што го направи првиот успешен потесен премин од Атлантскиот Океан), " летачкото крило" Junkers G.38 и Јункерс Ju 52, позната по името "Tante Ju", еден од најпознатите авиони на 1930-тите.

Кога нацистите стапија на власт во 1933 година, тие побараа помош од Јункерс и неговите бизниси во германското повторно вооружување. Кога Јункерс одбил, нацистите одговориле со барање да поседуваат сите патенти и пазарни удели од неговите преостанати компании, под закана од затворање врз основа на Високо предавство. Во 1934 година, Јункерс беше ставен во домашен притвор и починал дома во 1935 година за време на преговорите за да се откаже од останатите акции и интереси во Јункерс. Под нацистичка контрола, неговата компанија произведе некои од најуспешните германски воени авиони од Втората светска војна.

Животопис[уреди | уреди извор]

Јункерс е роден во Рејт во провинцијата Пруска Рајна, син на добростоечки индустријалец. Откако ги полагал испитите на Abitur во 1878 година, тој присуствувал на Кралскиот политехнички универзитет во Шарлоттенбург и Кралскиот технички универзитет во Ахен, каде што ги завршил инженерските студии во 1883 година.

Отпрвин се вратил во Рејт за да работи во компанијата на својот татко, но наскоро присуствувал и на дополнителни предавања за електромагнетизмот и термодинамиката што ги држел Адолф Слаби во Шарлотенбург. Недостигот го поставил со Continental-Gasgesellschaft во Десау, каде што работел на развојот на првиот мотор со клипот . За мерење на вредноста на греењето, Јункерс патентирал калориметар и основал производствена компанија во 1892 година. Јункерс лично го претстави калориметарот на Колумбиската изложба во Чикаго во 1893 година, каде што беше награден со златен медал. Следната година, тој патентирал котел со котли за гас, кој го рафинирал како грејач без резервоар . Во 1895 година тој го основал Junkers & Co. за да ги искористи своите пронајдоци.

Од 1897 година му беше понудена работа како професор по машинско инженерство во Ахен, каде што предаваше до 1912 година. Работејќи како инженер во исто време, Јункерс презема значителни придобивки од Јункерс & Co. измислени, патентирани и експлоатирани калориметри, домашни апарати (гасни печки), регулатори на притисок, мотори на гасни масла, грејачи на вентилатори и други пронајдоци.

Воздухопловна работа[уреди | уреди извор]

Јункерс на аеродромот

Авионската работа на Јункер започнува сериозно само на возраст од педесет години, кога работел со инженерот Ханс Реиснер во Ахен. Реиснер развил целосен метал авион, на кој првата работа започнала во 1909 година во " Бренд Хит", опремена со брановидни железни крила изградени од Јункерс & Co. во Десау. Железните крила беа патентирани една година подоцна. Јункерс имал изграден тунел и измислил хидраулична сопирачка .

Јункерс (во средината) со W 33 пилоти Јохан Ризитикс (лево) и Вилхелм Цимерман (десно), славејќи светски рекорд од 65 х 25 метри нон-стоп лет во Десау, јули 1928

Junkers F.13 од 1919 година беше првиот од неколкуте успешни дизајн на цивилни авиони што ги произведува Junkers Flugzeugwerke : подоцнежните дизајни вклучуваат Junkers Ju 52 / 3m од 1932 година. Преку разни деловни иницијативи, Јункерс исто така беше активен во основањето и развојот на авиокомпаниите низ целиот свет првично со цел да ги продадат своите авиони. Авиокомпании каде што Јункерс одигра клучна улога во раните фази на нивниот развој се и Дојче Луфт Ханза и Лојд Ерео Боливијано . Сепак, неколку деловни потфати не успеаја од пошироки економски или политички проблеми што ги прекршуваат звучните инженерски планови. Но, Јинкерс секогаш имал повеќе идеи: масивниот G.38, со прекарот "Der Grosse Dessauer", предаден на "Луфт Ханза", не направил никакви комерцијални патувања многу месеци, како што постојано го потсетувал на фабриката за подобрувања.

Наследство[уреди | уреди извор]

Хуго јункерс е главно познат во врска со авиони со негово име. Тие вклучуваат некои негови неволно развиени за германската империја за време на Првата светска војна, подоцна во помала асоцијација со Ентони Фокер, како и дизајни на цивилни авиони за време на "меѓувоениот период" што го произведува Јункерс Флуџергверке (Junkers Aircraft Works). Јункерс починал во 1935 година.

Во 1976 година, Јункерс беше примен во Меѓународната воздухопловна и просторна сала на славните .[1]

Временска рамка[уреди | уреди извор]

 • 1888-1893 работи со Dessauer Continental-Gasgesellschaft
 • 1892 Патенти калориски метар
 • 1895 Настани Junkers & Co во Десау за изградба на гасни мотори и грејачи
 • 1897-1912 Професор на RWTH Ахен универзитет во Ахен
 • 1908 Ханс Реиснер со помош на Јункерс започнува со работа на сите метални авиони
 • 1910 Патенти Nurflügel концепт
 • 1913/14 користи тунел за ветер
 • 1915 Junkers J 1 летала за сите метални моноплани лета (првиот практичен вселенски авион за летање во светот)
 • 1916 Junkers J 2 пионерски сите метални моноплани борбени авиони за Luftstreitkräfte, шест изградени
 • 20 октомври 1917 - 1919 Партнерство Junkers- Fokkerwerke AG; масовно производство на 227 J4 авиони
 • 1919 Junkers и Fokker дел начини, компанијата преименувана во Junkers Flugzeugwerke AG
 • 1919 Првиот цивилен вселенски авион Junkers F.13 лета
 • 1919 Започнува со работа на "Giant" JG1, за да ги собере патниците во дебели крила
 • 1921 уништена од сојузната воздухопловна комисија за контрола на налози JG1 (ја надминува границата по големата големина)
 • 1921 година е пронајден "Abteilung Luftverkehr der Junkerswerke" (подоцна се спојува во Deutsche Luft Hansa )
 • 1922 Започнува производство на воени авиони во близина на Москва, финансиран од заемите на германската влада
 • 1922 Предлага авион со 100 патници J-1000 - никогаш не изграден
 • 1925 Рускиот проект не успеа, германската влада бара враќање
 • 1926 Правни битки завршуваат со Junkers губење на неколку компании
 • 1927 Доделени наградата на Вилхелм Екселен медал
 • 1928 Прв трансатлантски лет од исток-запад со авион со потешки од воздух; екипаж на Кол, Хунефелд и Фицмаурице во Junkers W33
 • 1930 година добива Siemens-Ring за неговите научни придонеси за мотори со согорување и метални авиони
 • 1931 Јанкерс Г38 34-патнички авион доставен - најголем во светот до <i id="mwrg">Максим Горки од</i> Туполев во 1934 година - само две изградени
 • 1932 По голема несреќа, спасува Junkers Flugzeugbau и Motorenbau од банкрот, со продажба на речиси сите негови други средства.
 • 1935 Умира за време на преговорите за да ги отстапи преостанатите акции и интереси во Јункерс.
 • 1935 Тереза Јункерс ја дава целосната контрола на интересите на Третиот Рајх.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Junkers компанија
 • Берт Рутан - кој ја инаугурира втората голема промена во технологијата на воздухопловените материјали
 • Германски пронаоѓачи и откривачи
 • Ветрот се крева

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Sprekelmeyer, Linda, editor. These We Honor: The International Aerospace Hall of Fame. Donning Co. Publishers, 2006. ISBN 978-1-57864-397-4.

Извори[уреди | уреди извор]

 • Детлеф Зигфрид. Флејблблик: Интеллектуално радикализам и производство на производи од Јункер од 1914 до 1934 година . (Историски центар за развој на Фондацијата Фридрих Еберт, Реихе Политики и Гејлсхаусгесгешиште, бр 58) Бон: ЏХВ Диец, 2001.   ISBN   3801241181 .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]