Хронолошка скала на Големата експлозија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Оваа хронолошка скала го прикажува редоследот на настани според теоријата за Големата експлозија, од почетокот на времето, па сè до крајот на Темното доба.

Ова е логаритамска скала што прикажува секунди наместо секунда. На пример, една микросекунда изнесува . За да го претвориме -30 од скалата во секунди, пресметуваме секунди = една милисекунда. На логаритамската скала, еден степен трае десет пати подолго од претходниот.

Вселенско микробраново позадинско зрачењеПланково времеФотонска епохаЛептонска епохаХадронска епохаКваркова епохаЕлектрослаба епохаЕпоха на големото обединувањеГолема експлозијаПланкова епоха

Поврзано[уреди | уреди извор]