Хемиска индустрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рафинеријата за нафта во Луизијана - пример на хемиската индустрија

Хемиската индустрија се состои од компаниите кои произведуваат индустриски хемикалии. Централна кон модерната светска економија, таа ги претвора суровините (нафта, природен гас, воздух, вода, метали и минерали) во повеќе од 70.000 различни производи. Индустријата за пластика содржи некои преклопувања, бидејќи повеќето хемиски компании произведуваат пластика, како и други хемикалии.Хемиската индустрија, посебно тешката, претставува голем загадувач на животната средина. Таа ги опфаќа емисиите на најголемите токсични материи, првенствено амонијак, хлороводоник, фосфорна киселина, метанол, толуен, сулфурна киселина, сумпор-монооксид, метилетил-кетон, хлор, метилен-хлорида и трихлор-етан. Произведувачите се должни да ги следат и контролираат токсичните емисиии во склад со законските прописи и стандарди. Меѓународна организација за стандардизација (ISO) ја објавила серијата на стандарди за работа и управување со производството, како и заштита на животната средина воопшто.

Историја[уреди | уреди извор]