Хајнрих Штајнховел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Хајнрих Steinhowel: Inkunabel печатени во Улм 1473

Хајнрих Штајнховел познат и како Steinhäuel или Штајнхајл (* 1410 / 1411 во Вел дер Штадт, † 1. март 1479 во Улм ) бил германски ран хуманист преведувач и писател .

Живот[уреди | уреди извор]

Штајнхаел е роден по неодамнешните откритија во 1410 или 1411 година.[1] Дипломирал во медицината уште од 1429 година во Виена, каде што беше во 1436 година Мајстор. Потоа, студирал од 1438 година во Падова и докторирал таму во 1443 година станувајќи доктор по медицина. Веќе во 1442 година тој бил ректорски уметник во Падова.

Од 1444 година предавал медицина на Универзитетот во Хајделберг . Од 1446 година работелл во родниот град Вајл, а во 1449 година бил градски лекар во Еслингијан Некар .

Во преодниот период од доцниот среден век до ренесансната се зголеми интересот за класична римска и грчка култура. Штајнхуел беше најдоцна од основањето во центарот на Улм, во кругот на хуманистички ум мажи во Швабија како ( Никлас од Вајл или Антониј фон Фор ) и исто така работел како преведувач од латински и издавач на антички текстови. Во овај период тесно се оработувал со печатарот од Улм Јохан Заин, кој веројатно во 1472 година кој ја основал првата печатница во Улм со финансиска поддршка на Штајнхавелс. Штајнхуел меѓу другото ја превел и метричката адаптација на античкиот роман Аполон од Тир од Готфрид од Витербо и дела од Петрарка . Во 1470-тите особено се истакнал како уредник и преведувач на делата на Бокачо .

Дела[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

 • Philipp Strauch (1893), „Steinhöwel, Heinrich“, Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (германски), 35, Leipzig: Duncker & Humblot, стр. 728–736
 • Тина Терах: Хајнрих Штајнхевелс „Аполониус“. Издание и студии, Берлин 2013 (тука тековен преглед на состојбата со истражувањето, врска до поглавјето за Штајнхаел како автор на „Книги на Google“ )
 • Герд Дике: Хајнрих Штајнхевелс Есопус и неговите следбеници: Истражувања за успешна книга на Фрадруккеит. Тибинген, 1994 година.
 • Езоп: vita et fabulae: Улм Есоп од 1476/77 г. Esивотот и бабите на Есоп, како и басни и приказни од друго потекло ... 3 Бде. Лудвигсбург 1992-1995 г. Особено БД 3: Питер Амелунг: Коментар на факсимилот . Лудвигсбург 1995 година.
 • Лили Фишел: Слики во раното печатење на книги. Студии за илустрација на интунабула во Улм и Стразбур. Констанца [у.   а.] 1963 година.
 • Карл Ерле: Д-р Санититис на режимот на Хајнрих Стајнхавел. Во: Германски архиви за историја на медицината и медицинската географија 4, 1881 година, (препечатување Хилдесхајм и Њујорк 1971) стр. 121-128, 209-223, 322-332 и 416-436.
 • Пол Јоакимсон: Раниот хуманизам во Швабија, во: Вуемберг квартални книги за историјата на земјата 5 (1896), стр. 63-126 и 257-291, овде до Штајнхаел особено стр. 116 ff.
 1. Tarrahe 2013, S. 14.
 2. Tina Terrahe: Heinrich Steinhöwels „Appolonius“. Edition und Studien, Berlin 2013.
 3. Zu den Illustrationen: Lilli Fischel: Bilderfolgen im frühen Buchdruck. Studien zur Inkunabel-Illustration in Ulm und Strassburg. Konstanz [u. a.] 1963. Kristina Domanski: Lesarten des Ruhms: Johann Zainers Holzschnittillustrationen zu Giovanni Boccaccios "De mulieribus claris", Köln, Weimar 2007.
 4. Zu den Illustrationen: Lilli Fischel: Bilderfolgen im frühen Buchdruck. Studien zur Inkunabel-Illustration in Ulm und Strassburg. Konstanz [u. a.] 1963.