Франц Кромер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Франц Кромер 1831

Франц Кромер ( чешки: František Vincenc Kramář  ; 27 ноември 1759 година во Каменице у Јихлави – 8 јануари 1831 година во Виена ) бил чешки композитор на класична музика и виолинист. Неговиот 71 - годишен животен век започнал половина година по смртта на Џорџ Фридерик Хендл и завршил речиси четири години по онаа на Лудвиг ван Бетовен .

Животот[уреди | уреди извор]

Главни настани во неговиот живот биле следните :

  • Од 1773 до 1776 година, тој студирал виолина и оргули кај неговиот вујко, Антонин Матијас Крамар, во Турани. Тука станал оргулар заедно со неговиот вујко во 1777 година. Во 1785 година се вратил во Виена како виолинист во оркестарот на војводата од Штаерска, сега во Симонторња во Унгарија .
  • Во 1790 година, Кромер бил именуван за маестро ди Капела во катедралата во Печ, Унгарија. Повторно се вратил во Виена во 1795 година, станувајќи маестро ди Капела за војводата Игнат Фукс во 1798 година.
  • Од 1813 година (или од 1818 година, Капелмајстер, според биографијата на HOASM) до неговата смрт во 1831 година, Кромер го наследил Леополд Козелуч, како композитор на Царскиот двор на Австрија.

Можеби бил Капелмајстер уште во 1814 година.[1]

Композиции[уреди | уреди извор]

Неговиот труд бил многу плоден, со најмалку триста објавени композиции во најмалку 110 опусни броеви, вклучувајќи најмалку 9 симфонии, седумдесет гудачки квартети и многу други за дувачки и гудачки квартети, околу петнаесет гудачки квинтети [2] и многу звучни, идиоматски и понекогаш моќна музика за дувачки ансамбл, по која е најпознат денес.

Дополнително читање[уреди | уреди извор]

  • Падрта, Карел. Франц Кромер (1759–1831); Thematischer Katalog seiner musikalischen Werke . Прага: Супрафон, 1997. 425 стр. ISBN 80-7058-388-6 (стр. )
  • Зухар, Зденек. Франтишек Винченц Крамар: 1759–1959: vyberova bibliografie. Брно : Универзитет во Книховна, 1959 година.
    • Повремено се гледа дека се користи систем на класификација на делата на Кромер врз основа на работата на Падрта. На пример, квинтетот за флејта и гудачки опус 55 во е-мол е PadK VII/3, концертниот опус 86 за флејта и оркестар (исто така во е-мол, а често се свири со соло на кларинет) е PadK III/16. Овие примери се земени од огласите на веб-страницата на чешката радио станица, која ги дава и стандардните опус броеви (кога е достапно) и поновиот систем ( Рожлас Д-Дур ).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Engel, Carl (October 1918). „Music We Shall Never Hear“. The Musical Quarterly. 4 (4): 500–1. doi:10.1093/mq/iv.4.491. ISSN 0027-4631. JSTOR 737875. This article also shows or at least suggests that Beethoven's opinion of such music of Krommer as he heard was poor.
  2. „Embellishments 8: Four Viennese String Quintets“. Areditions.com. Архивирано од изворникот на 2014-04-15. Посетено на 2014-04-19.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]