Прејди на содржината

Фердинанд де Лесепс

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фердинанд де Лесепс (19 ноември 1805 - 7 декември 1894), француски дипломат, инженер, градител на Суецкиот Канал (1859 - 1869). Во 1881 година почна да го гради и Панамскиот Канал, меѓутоа поради финансиската криза, не успеа да го изгради.