ФИНА Награди

Од Википедија — слободната енциклопедија

ФИНА Наградите за најдобар спортист на годината, се доделуваат од страна на Меѓународната Пливачка Федерација (ФИНА) и од нејзиниот магазин. Тоа се награди доделени во следниве категории: пливање, скокови во вода, синхронизирано пливање, далечинско пливање и ватерполо. Наградата за првпат беше доделена во 2010 година.

Пливање[уреди | уреди извор]

Година Добитничка Држава Добитник Држава
2010 Алшамар, ТерезаТереза Алшамар  Шведска Лохти, РајанРајан Лохти  САД
2011 Френклин, МисиМиси Френклин  САД Лохти, РајанРајан Лохти (2)  САД
2012 Френклин, МисиМиси Френклин (2)  САД Фелпс, МајклМајкл Фелпс  САД
2013 Ледецки, КејтиКејти Ледецки  САД Лохти, РајанРајан Лохти (3)  САД
2014 Хосу, КатинкаКатинка Хосу  Унгарија ле Клос, ЧадЧад ле Клос Јужна Африка ЈАР
2015 Хосу, КатинкаКатинка Хосу (2)  Унгарија Ларкин, МичМич Ларкин Австралија Австралија

Најдобар пливачки настап[уреди | уреди извор]

Година Добитничка Држава Добитник Држава
2015 Ледецки, КејтиКејти Ледецки  САД Пити, АдамАдам Пити  Обединето Кралство

Ватерполо[уреди | уреди извор]

Година Добитничка Држава Добитник Држава
2010 Армстронг, ЕлизабетЕлизабет Армстронг  САД Удовичиќ, ВањаВања Удовичиќ  Србија
2011 Асимаки, АлександраАлександра Асимаки  Грција Филип Филиповиќ  Србија
2012 Стефенс, МегиМеги Стефенс  САД Павиќ, ЈосипЈосип Павиќ  Хрватска
2013 Пареха, ЏениферЏенифер Пареха  Шпанија Варга, ДенешДенеш Варга  Унгарија
2014 Стефенс, МегиМеги Стефенс (2)  САД Филип Филиповиќ (2)  Србија
Година Женски тим Машки тим
2015  САД  Србија

Скокови во вода[уреди | уреди извор]

Година Добитничка Држава Добитник Држава
2010 Руолин, ЧенЧен Руолин Народна Република Кина НР Кина Хаусдинг, ПатрикПатрик Хаусдинг  Германија
2011 Минсија, ВуВу Минсија Народна Република Кина НР Кина Бо, КиКи Бо Народна Република Кина НР Кина
2012 Минсија, ВуВу Минсија (2) Народна Република Кина НР Кина Захаров, ИлијаИлија Захаров  Русија
2013 Зи, ХеХе Зи Народна Република Кина НР Кина Чонг, ХеХе Чонг Народна Република Кина НР Кина
2014 Хуејсја, ЛиуЛиу Хуејсја Народна Република Кина НР Кина Јуан, ЦаоЦао Јуан Народна Република Кина НР Кина
2015 Тингмао, ШиШи Тингмао Народна Република Кина НР Кина Чао, ХеХе Чао Народна Република Кина НР Кина

Високи скокови во вода[уреди | уреди извор]

Година Добитничка Држава Добитник Држава
2013 Карлтон, СесилијаСесилија Карлтон  САД Дуке, ОрландоОрландо Дуке  Колумбија
2014 Симпсон, РашелРашел Симпсон  САД Дуке, ОрландоОрландо Дуке (2)  Колумбија
2015 Симпсон, РашелРашел Симпсон (2)  САД Хант, ГериГери Хант  Обединето Кралство

Синхронизирано пливање[уреди | уреди извор]

Година Победник Држава
2010 Ишченко, НаталијаНаталија Ишченко  Русија
2011 Ишченко, НаталијаНаталија Ишченко (2)
Ромашина, СветланаСветлана Ромашина
 Русија
 Русија
2012 Ишченко, НаталијаНаталија Ишченко (3)  Русија
2013 Ромашина, СветланаСветлана Ромашина (2)  Русија
2014 Сјуечен, ХуангХуанг Сјуечен Народна Република Кина НР Кина
Година Добитничка Држава Добитник Држава
2015 Ромашина, СветланаСветлана Ромашина (3)  Русија Александар Малтсев
Бил Меј
 Русија
 САД

Далечинско пливање[уреди | уреди извор]

Година Добитничка Држава Добитник Држава
2010 Куња, Ана МарселаАна Марсела Куња  Бразил Клери, ВалериоВалерио Клери  Италија
2011 Пејн, Кери-ЕнКери-Ен Пејн  Обединето Кралство Лурц, ТомасТомас Лурц  Германија
2012 Риштов, ЕваЕва Риштов  Унгарија Мелули, УсамаУсама Мелули Тунис Тунис
2013 Окимото, ПолијанаПолијана Окимото  Бразил Лурц, ТомасТомас Лурц (2)  Германија
2014 Куња, Ана МарселаАна Марсела Куња (2)  Бразил до Кармо, АланАлан до Кармо  Бразил
2015 Куња, Ана МарселаАна Марсела Куња (3)  Бразил Вилимовски, ЏорданЏордан Вилимовски  САД

Надворешни врски[уреди | уреди извор]