Уљјановск

Од Википедија — слободната енциклопедија
Панорамски поглед кон Уљјановск
Грбот на Уљјановск

Уљјановск — град во Русија. Население: 623.100 (2005). Градот е административен центар на Уљјановската област.

Градот бил основан од Богдан Хитрово во 1648. До 1924 градот го носел името Симбирск. Во Уљјановск е роден Владимир Илич Уљјанов Ленин, во негова чест градот бил преименуван.