Тенктери

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поделбата на германските народи во 1 век

Тенктерите биле келтски или германски народ. Според Јулиј Цезар во неговите Коментари за Галската војна (книга-IV, поглавја 1 и 4). Тенктерите и Узипетите, прогонувани од Свевите, побегнале на територијата на Менапиите.

Тие се споменати во Географијата на Птоломеј и од Такит во неговите « Обичаи на Германите » : « Мошне блиску до Хатите, Узипетите и Тенктерите живеат на Рајна која на тоа место тече во доволно длабоко речно корито за да служи како граница...»

Предлошка:Стар Рим