Ташели

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ташели (буквално „камена земја“ на турски јазик ) е карстно плато во јужна Турција, во античката Киликија Трахеја. Ташели платото околу ги покрива областите на Ерменек, Башјајла, Саривелилер ( провинцијата Караман ), Мут, Ѓулнар( провинција Мерсин ), и Ташкент ( провинција Коња ), како и за внатрешните планински делови од крајбрежниот Анамур и Бозѕази области во провинцијата Мерсин и Газипаша во Анталија Провинција . Реката Гоксу и нејзината главна притока Ерменек Чај течат на платото.

Полуостровот Ташели (турски: Taşeli Yarımadası) на Средоземното море, кој се граничи со Силифке на исток и со Аланија на запад, своето име го зема од платото.