Стеван Тодоровиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стеван „Стева“ Тодоровиќ (Нови Сад, 1832–Белград, 1925) бил српски сликар и основоположник на модерното мечување и соколското движење во Југославија. [1] [2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Тодоровиќ е роден во Нови Сад, а починал во Белград. [3] Бил дописник и воен сликар за голем број домашни и странски весници за време на Српско-турските војни (1876–1878) и станал познат како основач на военото сликарство во Србија. Од Балканските војни, а подоцна и од Првата светска војна, ова повеќе не беше индивидуална окупација, туку задача која подлежи на државни и воени прописи.

Тодоровиќ бил близок до кралската куќа на Обреновиќ. Тој направи портрети на речиси сите членови на кралското семејство, вклучувајќи ја и Натали од Србија; Неговиот портрет од неа и помогна да ја направи „српската Мона Лиза“. [4]

Тој ги изложил своите уметнички дела како дел од павилјонот на Кралството Србија на Меѓународната изложба на уметност од 1911 година. [5]

Во текот на својот долг живот создава уметност под различни визуелни поетики, главно романтизам [6] до академизам. [3] Неговите најдобри дела биле изведени во романтичен дух. [3] Неговото обемно уметничко наследство се состои од портрети, религиозни и историски слики, пејзажи и бројни студии и цртежи. [3] Голем дел од неговите уметнички активности се поврзани со Србија и Белград во кои тој активно учествувал во културниот и општествениот живот. [3] Тој го отвори првото уметничко училиште во Белград каде младите учеа цртање, пеење, мечување и гимнастички вежби. [3] Благодарение на долгиот живот и извонредната истрајност и напорна работа успеал да создаде богат сликарски опус.

Исто така, делото на Стеван Тодоровиќ може да се најде во колекцијата на Милан Јовановиќ Стојимировиќ, кој оставил голем број слики, скици и артефакти на Одделот за уметност на Музејот во Смедерево. [7]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „MAČEVANJE U BEOGRADU“. www.macevanje.org. Посетено на 2019-08-15.
  2. istoriju, MK Fondacija Srpski Legat. „Rođen je slikar i akademik Stevan Todorović“.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Galerija Matice srpske.
  4. Hadži-Minić, Katarina (2019-04-17). „Ko je bila 'Srpska Mona Liza'? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović“. Pokazivač (босански). Посетено на 2019-08-16.
  5. Elezović, Zvezdana (2009). „Kosovske teme paviljona Kraljevine Srbije na međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine“. Baština. 27.
  6. „Arte - Stevan Todorović - Biografija“. www.arte.rs. Посетено на 2019-08-15.
  7. The Legacy of Milan Jovanovic Stojimirovic in the Art Department of the Museum in Smederevo.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]