Српска прва Футсал Лига

Од Википедија — слободната енциклопедија

Прва футсал лига е прволигашка футсал лига во Србија. Со него управува Фудбалскиот сојуз на Србија и се игра според правилата на УЕФА и ФИФА . Основана е во 1988 година и од сезоната 2019-20, лигата се состои од 10 екипи.

Клубови 2019-2020[уреди | уреди извор]

Почнувајќи од сезоната 2019-20, во натпреварувањето учествуваат следниве клубови:[1][2]

Клуб Град
Црвена звезда Белград
Економац Крагуевац
ФОН Белград
Јастребац Блаце
Калжа Ниш
Нова Пазова Нова Пазова
Нови Пазар Нови Пазар
Винтер спорт Ниш
Врање Врање
Земун Земун

Список на шампиони[уреди | уреди извор]

Од 2019-2020, Економац Крагујевац има најмногу првенства низ историјата на натпреварувањето.[3]

 Србија
Сезона Шампиони Вицешампиони Плеј оф
2018–19 Економац Крагујевац (11) Нови Пазар 8: 2
2017–18 година Економац Крагујевац (10) Нова Пазова 2: 0 (2: 1,6: 1)
2016–17 Економац Крагујевац (9) Еуро Мотос Белград ---
2015–16 Економац Крагујевац (8) Деус Сремска Митровица ---
2014-15 година Економац Крагујевац (7) Бежеј Бежеј 2: 0 (2: 0,3: 0)
2013–14 Економац Крагујевац (6) САС Зрењанин ---
2012–13 година Економац Крагујевац (5) Марбо Белград ---
2011–12 Економац Крагујевац (4) Марбо Белград ---
2010–11 Економац Крагујевац (3) Марбо Белград ---
2009–10 година Економац Крагујевац (2) Коперникус Ниш ---
2008–09 Колубара Лазаревац Економац Крагујевац 2: 0 (2: 1,11: 10 1 )
2007–08 година Економац Крагујевац Лиман Нови Сад 2: 0 (7: 3,5: 3)
2006–07 Марбо Белград (4) Економац Крагујевац 2: 0 (5: 2,6: 2)
 Србија и Црна Гора
Сезона Шампиони Вицешампиони Плеј оф
2005–06 Марбо Белград (3) Коска Ниш 7: 4, 1: 1
2004–05 Марбо Белград (2) Општина П Plевvа 10: 3, 1: 2
2003–04 Марбо Белград Коњарник Белград 5: 1, 1: 2
2002–03 ЦД-продавница Моцарт Даниловград (2) Балестра Никчиќ 2: 1, 7: 3
2001–02 година КМФ Ниш Громиг Ниш 5: 4
2000–01 година ЦД-продавница Моцарт Даниловград Никчиќ 7: 2, 8: 4
1999–00 година Фонтана Чачак (2) Громиг Ниш -
1998–99 година Не е готово
1997–98 година Не играно
1996–97 година Фонтана Чачак Електропривреда Никшиќ -
1995–96 г. Електропривреда Никшиќ Наисус Ниш -
1994–95 година Наисус Ниш Премиер Никчиќ -
1993–94 година Премиер Никчиќ Наисус Ниш -
1992–93 г. Не играно

Настапите на клубовите[уреди | уреди извор]

Забелешка: Само клубовите од Србија се наведени подолу.

Тим Победници Вицешампиони Години на победи Години вицешампиони
Економац 11 2 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 година 2007, 2009 година
Марбо (САС) 4 4 2004, 2005, 2006, 2007 година 2011, 2012, 2013, 2014 година
Ниш (Калча) 2 - 1995, 2002 година -
Фонтана Чачак 2 - 1997, 2000 година -
Колубара Лазаревац 1 - 2009 година -
Громиг Ниш - 2 - 2000, 2002 година
Наисус Ниш - 2 - 1994, 1996 година
Нови Пазар - 1 - 2019 година
Нова Пазова - 1 - 2018 година
Еуро Мотос - 1 - 2017 година
Деус Сремска Митровица - 1 - 2016 година
Бежеј - 1 - 2015 година
Коперникус Ниш - 1 - 2010 година
Лиман Нови Сад - 1 - 2008 година
Коска Ниш - 1 - 2006 година
Коњарник Белград - 1 - 2004 година

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. а на
  2. rbij
  3. port

1 5: 5 регуларен резултат, 11:10 по изведување на пенали.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]