Фудбалски сојуз на Србија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Фудбалски сојуз на Србија
УЕФА
Основана1919 како ФСЈ[1][2]
2008
HeadquartersБелград
Примена во ФИФАСрбија/1923[1]
Србија /1954[2]
ПретседателСлавиша Кокеза
Мрежно местоfss.rs

Фудбалски сојуз на Србија (српски: Фудбалски савез Србије, ФСС / Fudbalski savez Srbije, FSS) — организација која управува со фудбалот во Србија, со седиште во Белград.

ФСС е наследник на Фудбалската федерација на Југославија, која била основана во 1919 година и Фудбалскиот сојуз на Србија и Црна Гора од 2006 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Фудбалскиот сојуз на Србија е најголемата и најорганизирана спортска организација во Србија. Основана е на 28 август 1948 година со одлука на Српското филозофско здружение. Сепак, фудбалот како игра во Србија има неспоредливо подолга традиција. Првиот фудбалски натпревар, според веродостојни записи, се одиграл уште во 1896 година помеѓу ѕидините на Долен Калемегдан и Кулата на Небојша (19 мај според стариот, или 31 мај според новиот календар). Организатор на натпреварот бил Гимнастичкото друштво Соко. Во извештајот за вечерните вести, може да се прочита следново: Гимнастичарите изведоа разни игри со една голема топка, фрлајќи ја во висина, по растојание и што е најинтересно, само со нозете . За фудбалот се пишувало и во 1899 година кога (15 јуни) Првото српско здружение организирало натпревар на ново оградено игралиште во Домот за деца без родители, на чија декорација биле потрошени 500 динари. Во пролетта 1901 година, според некои записи, фудбалот повторно се играл во Белград. Во април 1903 година, во белградското Гимнастичко друштво Соко бил основан фудбалски клуб со исто име. Шест месеци подоцна (14 септември), клубот Шумадија бил основан во Крагуевац на иницијатива на Данило Стојановиќ Даца. Најстариот српски клуб, сепак, е суботичка Бачка (3 август 1901 година), истакнувајќи дека Суботица во тоа време била дел од Австроунгарија, па така овој клуб се натпреварувал во Лигата на Јужна Унгарија неколку години. Белградската „Соко“ и крагуевачката „Шумадија ја одиграле својата прва средба дури во 1904 година. Наскоро, формирани биле нови фудбалски клубови низ цела Србија: Душан Силни во Шабац (1908), Вихор во Обреновац (1909), Делиград во Алексинац (1909), Сокол во Кралево (1910), Олимпија во Ниш (1912), Јавор во Ивањица (1912), Озрен во Соко Бања (1912) и други. Преведени од Анастасис Христодул во 1905 година, биле објавени првите Правила на фудбалската игра во Србија. Првиот фудбалски турнир во Србија се одржал во 1913 година. година. Учествувале екипите на Соколи, БСК и Шумадија.

Натпревари[уреди | уреди извор]

Фудбалските натпревари на ниво на Република Србија се организираат како што следува:

Лиги[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Фудбал[уреди | уреди извор]
 • Супер лига на Србија - Прва лига
 • Прва лига на Србија - Втора лига
 • Српска лига (4 групи) - Трета лига
  • Српска лига Запад
  • Српска лига исток
  • Српска лига на Војводина
  • Српска лига Белград
 • Зона лиги (10 групи) - Четврта лига
  • Област во Белград
  • Војводинска лига Исток
  • Војводина лига Север
  • Војводина лига југ
  • Зона Морава
  • Област Дунав
  • Зона Дрина
  • Зона Запад
  • Зона Исток
  • Зона Југ
 • Окружни лиги (31 лига) - Петта лига
 • Меѓуопштински лиги (52 лиги) - Шеста лига
 • Општински лиги (57 лиги) - Седма лига
 • Други општински лиги (6 лиги) - Осма лига
 • Помлада фудбалска лига (Млади, Кадет и Пионер)
Футсал[уреди | уреди извор]
 • Прва лига на Србија - Прва лига
 • Втора лига на Србија (4 групи) - Втора лига
  • Втора лига на Србија Група на Белград
  • Втора лига на Србија група Запад
  • Втора лига на Србија Група Исток
  • Втора лига на Србија група Војводина

Жени[уреди | уреди извор]

Фудбал[уреди | уреди извор]
 • Супер лига на Србија - Прва лига
 • Прва лига на Србија - Втора лига
 • Втора лига на Србија (2 групи) - Трета лига
  • Втора лига на Србија група Запад
  • Втора лига на Србија група Север

Куп[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Фудбал[уреди | уреди извор]
 • Куп на Србија
Футсал[уреди | уреди извор]
 • Куп на Србија

Жени[уреди | уреди извор]

Фудбал[уреди | уреди извор]
 • Куп на Србија

Национални тимови[уреди | уреди извор]

Мажи[уреди | уреди извор]

Фудбал[уреди | уреди извор]

 • Репрезентацијата на Србија
 • Српската репрезентација до 21 година
 • Репрезентацијата на Србија до 20 години
 • Српска репрезентација под 19 години
 • Српската репрезентација до 17 години

Футсал[уреди | уреди извор]

 • Репрезентацијата на Србија

Жени[уреди | уреди извор]

Фудбал[уреди | уреди извор]

 • Репрезентацијата на Србија
 • Српска репрезентација под 19 години
 • Српската репрезентација до 17 години

Футсал[уреди | уреди извор]

 • Репрезентацијата на Србија

Клубови[уреди | уреди извор]

Комплетна активност вклучена во фудбалскиот спорт на територијата на ФС Србија се реализира со вкупно:

 • Регистрирани се 2.032 фудбалски клубови
 • екипи во клубови од сите возрасти 4.368
 • лига каде се одвиваат натпревари 365
 • регистрирани играчи 122.854
 • фудбалски тренери со диплома 4.901
 • фудбалски судии 4.032
 • здравствени работници кои работат во клубови 1.146

Претседатели[уреди | уреди извор]

Претседателот Време
Миjanан Миjаниќ 1992 година - март 2001 година
Драган Стојковиќ Март 2001 година - јуни 2005 година
Томислав Караџиќ Јуни 2005 година - јули 2006 година
Звездан Терзиќ Јули 2006 година - март 2008 година
Томислав Караџиќ Јули 2008 година - мај 2016 година
Славиша Кокез Мај 2016 година - Во моментов

Организација[уреди | уреди извор]

Фудбалскиот сојуз на Србија е единствена фудбалска организација за територијата на Србија, која се состои од основна организација на: фудбалски клубови и нивните здруженија, територијални фудбалски сојузи, трговски здруженија и другите фудбалски организации. Територијални фудбалски сојузи се :[3]

 • Покраински фудбалски сојузи
  • Фудбалската федерација на Војводина
  • Фудбалски сојуз на Косово и Метохија
 • Регионални фудбалски сојузи
  • Фудбалски сојуз на Регионот Источна Србија
  • Фудбалски сојуз на регионот Западна Србија
 • Градски фудбалски сојузи, 5, вклучително и
  • Фудбалски сојуз на Белград
 • 8 подрачни фудбалски сојузи
 • 17 окружни фудбалски сојузи
 • 102 Општински фудбалски сојузи

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]