Список на канцерогени во чадот од цигарите

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Според Одделот за здравство и социјални услуги на САД,[1] следниве супстанции се познати канцерогени од чадот од цигарите кај луѓето:

Хемикалија Количество (во цигара)
Ацеталдехид 980 микрограми до 1.37 милиграми
Акрилонитрил порано 1 до 2 милиграми. Порано се користел како фумигант во тутунот. Неговата употреба е напуштена.
4-Аминобифенил 0.2 до 23 нанограми
o-Анизидин хидрохлорид непознато
Арсен непознато
Бензен 5.9 до 75 микрограми
Берилиум 0.5 нанограми
1,3-Бутадиен 152 до 400 микрограми
Кадмиум 1.7 микрограми
1,1-Диметилхидразин непознато
Етилен оксид непознато
Формалдехид непознато
Фуран непознато
Хетероциклични амини непознато
Хидразин 32 микрограми
Изопрен 3.1 милиграми
Олово непознато
2-Нафтиламин 1.5 до 35 нанограми
Нитрометан непознато
N-Нитрозоди-n-бутиламин 3 нанограми
N-Нитрозодиетаноламин 24 до 36 нанограми
N-Нитрозодиетиламин до 8.3 нанограми
N-Нитрозодиметиламин 5.7 до 43 нанограми
N-Нитрозоди-n-пропиламин 1 нанограм
4-(N-Нитрозометиламино)-1-(3-пиридил)-1-бутанон до 4.2 микрограми
N-Нитрозонорникотин 14 микрограми
N-Нитрозопиперидин непознато
N-Нитрозопиролидин 113 нанограми
N-Нитрозоаркосин 22 до 460 нанограми
Полониум-210 варијабилно[2]
Полициклични ароматични јаглеводороди 28 до 100 милиграми
o-Толудин 32 нанограми
Винил хлорид 5.6 до 27 нанограми

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „About the Report on Carcinogens“. Посетено на 2013-04-16.
  2. Godwin, W. S.; Subha, V. R.; Feroz, K. M. (2010). 210Po radiation dose due to cigarette smoking“ (PDF). Current Science. 98: 681–686. Посетено на 26 July 2014.