Jus Cogens право: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 1 бајт ,  пред 1 година
с
→‎top: Стандардизација, replaced: Види исто → Поврзано
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: индивидуалн → поединечн)
с (→‎top: Стандардизација, replaced: Види исто → Поврзано)
international law is a norm accepted and recognized by the international community of States as a whole
as a norm from which no derogation is permitted and which can be modified only by a subsequent norm
of general international law having the same character".Види [https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_1_1969.pdf]</ref><ref>Види истоПоврзано Article 64 (emergence of new peremptory norms),Vienna Convention on the Law of Treaties, May 23, 1969, 1155 U.N.T.S 331, 8 ''International Legal Materials'' 679 (1969). Во овој член се вели: "If a new peremptory norm of general international law emerges, any existing treaty which is in conflict with that norm becomes void and terminates."Види [https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_1_1969.pdf]. Види и Vienna Convention on the Law of Treaties between States and International Organizations or between International Organizations, 1986, членовите 53. и 64. [https://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/1_2_1986.pdf]</ref>
 
Вообичаено за ''jus cogens'' нормите и правилата во меѓународното кривично право се сметаат забрана за водење на агресивната војна, злосторствата против човештвото, воените злосторства, геноцид, ропство и тортура, и слични екстремни кршења на правото или пошироко според меѓународното јавно право и фундаменталните норми на јавниот морал <ref>Пример за ова е промена на името или идентитетот на националното или државното име, спротивна на вољата на нацијата или народот, при што ваквата промена се инсталира со меѓународен инструмент (односно ''jus dispositivum'' станува спротивен на ''jus cogens'').</ref>.

Прегледник