Разлика помеѓу преработките на „ISSN“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 218 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
:Големата буква X во контролниот број означува контролен број 10.
 
За да ја потврдите контролната цифра, го пресметуваме збирот на сите осум цифри на ISSN-бројот помножени со нивната положба во бројот, сметајќи од десно (ако контролната цифра е X, тогаш на збирот му додаваме 10). Модулот 11 на збирот мора да изнесува 0.
To confirm the check digit, calculate the sum of all eight digits of the ISSN multiplied by its position in the number, counting from the right (if the check digit is X, then add 10 to the sum). The modulus 11 of the sum must be 0.
 
==Доделување на кодови==

Прегледник