Софи Монк

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Софи Монк
Софи Монк во април 2011 година.
Софи Монк во април 2011 година.
Основни податоци
Роден(а) 14 декември 1979 (1979-12-14) (воз. 38 г.)
Потекло Австралија Квинсленд, Австралија
Жанр(ови) Поп
Занимање/ња Пеачка, глумица
Години активност 1999 – до денес
Веб-место http://sophie-monk.net
http://sophiemonk.com.au

Софи Чарлин Акланд Монк (на англиски : Sophie Charlene Akland Monk), родена на 14 декември 1979 година, е австралиска пејачка и актерка.

Биографија[уреди | уреди извор]

Монк е родена во Англија, но нејзините родители потоа се преселиле во Квинсленд, Австралија, кога беше млада. Таа била член на австралиската поп група Бардо откако учествувала на телевизиската програма Popstars, а по ова ја започнала соло кариерата со издавањето на албумот насловен Calendar Girl (2003). Таа неодамна започнала да се појавува и во филмски изданија, како Date Movie (2006), Click (2006) и Sex and Death 101 (2007).

Кариера[уреди | уреди извор]

Кариера како пејачка[уреди | уреди извор]

Нејзината професионална музичка кариера започнала во 1999 година, кога таа се пријавила за учество во реклама, чии менаџери барале девојки со вокално и балетско искуство. Рекламата беше за австралиски реалност телевизиска програма Popstars, која има за цел да се создаде успешна нова девојка група. На тој конкурс победила Монк и била избрана за член на групата, кој беше именуван Бардо.

Бардо стана првиот австралиски бенд да деби во првата позиција со двете своето деби сингл „Poison“ и само-насловен деби албум. Понатаму сингловите „I Should've Never Let You Go“ и „These Days“ следи и во август, групата започна својата прва национална турнеја. Бардо изведена во 2000 година на ARIA Awards во кои беа номинирани во три категории. Во јули 2001, групата објави „ASAP“, првиот сингл од нивниот втор албум. Бардо сега имаше поголема контрола врз нивната музика и слика. Следниот сингл „I Need Somebody“ беше најуспешниот сингл од „Poison“. Вториот албум Play It Like That и беше заверен злато. Во 2002 година, конечниот сингл „Love Will Find a Way“ заврши низа на последователни хитовите на Бардо и групата се оддаде на својот втор национален турнеја. Во мај 2002 година, групата распуштена.

Бргу таа се разделила од групата и ја започнала својата соло кариера, кое резултирало со издавање на нејзиниот прв сингл „Inside Outside“ во октомври 2002 година. Нејзиниот втор сингл „Get the Music On“ беше издаден во март 2003 година. Во мај 2003 година, Монк ослободен нејзиниот деби албумот Calendar Girl. По излегувањето на албумот, Монк ослободен нејзиниот трет и последен сингл „One Breath Away“.

Кариера како актерка[уреди | уреди извор]

Софи Монк оттогаш самата со седиште во Холивуд, иако повеќето од нејзините улоги биле разумно мал. Во февруари 2006 година, глумеше во нејзиниот деби улога како заводливата Енди во измислен комедија Date Movie. Филмот над 84 милиони долари во светот и покрај универзално негативни критики од критичарите. Таа, исто така глуми во комедијата Click претставувано Стејси, секси фуфа секретар. Во јули 2007 година, Монк ја прави американската телевизија деби во комедијата серија Entourage. Истата година таа се појави во темна комедија филм Sex and Death 101 и се појави за прв пат голи.

Монк исто така играше во комедијата филм Spring Breakdown и прикажаа улогата на антагонистот во филмот на фуфа девојка по име Мејсон. Филмот беше подложен на еден долг пост-продукцијата период страдаат проблеми на дистрибуција. Во септември 2008 година, беше најавено дека Монк беше фрлен во хорор филмот The Hills Run Red. Снимањето започна во почетокот на 2009 година во Софија, Бугарија.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • Bardot (2000) (со Бардо)
  • Play It Like That (2001) (со Бардо)
  • Calendar Girl (2003)

Синглови[уреди | уреди извор]

  • Inside Outside (2002)
  • Get the Music On (2003)
  • One Breath Away (2003)

Филмографија[уреди | уреди извор]

Филмови[уреди | уреди извор]

  • The Mystery of Natalie Wood (2004) (телевизиски филм) ... Мерилин Монро
  • Pool Guys (2005) (телевизиски филм) ... Џанет
  • London (2005) ... Лорен
  • Date Movie (2006) ... Енди
  • Click (2006) ... Стејси
  • Sex and Death 101 (2007) ... Синтија Роуз
  • Spring Breakdown (2009) ... Мејсон
  • The Hills Run Red (2009) ... Алекса
  • Spring Break '83 (2010) ... Бритни
  • Murder World (2010) ... Брук
  • The Legend of Awesomest Maximus (2010) ... Принцеза Елен
  • Hard Breakers (2010) ... Линдзи Грин
  • Dorfman (2011) ... Вронка

Телевизија[уреди | уреди извор]

  • Popstars (2000) ... себеси
  • Entourage (2007) (телевизиска серија) ... Џулиет
  • Getaway (2010) ... себеси
  • Talkin' 'Bout Your Generation (2011) ... себеси

Надворешни врски[уреди | уреди извор]