Сончогледово масло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сончогледово масло
Холандско масло Зонеблумоли

Сончогледовото масло се добива од семето на сончогледот (Helianthus annuus). Сончогледовото масло најчесто се користи во храната како масло за пржење и во козметичките препарати за смекнување кожа. Првото масовно индустриско производство на сончогледово масло се случило 1835 година во тогашната Руска Империја.[1][2] Денес Русија и Украина се најголемите производители на сончогледово масло.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Кряженков, Анатолий (2003). „Сметливые на все руки“. Подъём (руски). Бр. 2003–6.
  2. Кондратьева, И., уред. (1994). „Алексеевка“. Города России: энциклопедия. М.: Большая российская энциклопедия. стр. 17–18. ISBN 5-85270-026-6.
  3. UN Food & Agriculture Organisation (FAO)