Сива пиштарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Сива|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Сива пиштарка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Сива
Вид: Сива пиштарка
Научен назив
Сива пиштарка
Pallid swift
Flying in Greece
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Apodiformes
Family: Apodidae
Genus: Apus
Species:
A. pallidus
Binomial name
Apus pallidus

Shelley, 1870
Јајца на Apus pallidus

Сива пиштарка (Apus pallidus) е мала птица, површно слична на ластовичка од штала или куќен мартин . Меѓутоа, тој е целосно неповрзан со тие минливи видови, бидејќи брзините се од редот Apodiformes. Сличностите меѓу групите се должат на конвергентната еволуција што одразува слични животни стилови.

Сивите пиштарки имаат многу кратки ногарки кои ги користат само за прилепување на вертикални површини. Името на родот Apus е латински за брз, за кој древните сметале дека е вид на ластовица без стапала, а pallidus е латински за "Блед".[2] Никогаш не се населуваат доброволно на земја. Пиштарките поголемиот дел од својот живот го поминуваат во воздух, живеејќи на инсектите што ги ловат.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Бледата пиштарка првпат беше опишана од англискиот натуралист Џорџ Ернест Шели во 1870 година.

Опис[уреди | уреди извор]

До 16-17 см долгиот вид е многу сличен на обичната пиштарка. Како и неговиот роднина, таа има кратка чаталеста опашка и многу долги крилја со грб што личат на полумесечина или бумеранг .

Целосно е темна, освен голема бела дамка на грлото која често е видлива од далечина. Таа е покрупна и покафеава од обичната пиштарка, а малку побледите пердуви, долните делови и задникот даваат поголем контраст од тој вид. Исто така, има поскалист изглед на стомакот. Повикот е силен сув крик сличен на оној на неговиот роднина, иако можеби повеќе дислогичен.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Бледите пиштарки се размножуваат на карпи и настрешници околу Медитеранот и на Канарските Острови и Мадејра, снесувајќи две јајца.

Тие се ретки северно од нивните области за размножување, иако веројатно ќе бидат недоволно евидентирани поради проблеми со идентификацијата. Поради својот појужен опсег, бледиот брзинец пристигнува порано и заминува подоцна од тесно поврзаната обична брзина, така што особено раните или доцните брзини северно од нормалниот опсег треба внимателно да се набљудуваат.

Преселба[уреди | уреди извор]

Како ластовички, тие се преселници, презимуваат во јужна Африка или југоисточна Азија.

Сивите пиштарки кои се размножуваат во Гибралтар биле следени со помош на ГПС технологија и покажале дека имаат повеќе африкански презимувања јужно од Сахара во одредени периоди од годината. Една птица, следена во текот на две последователни зими, покажа извонредна верност на областите посетени во Африка меѓу годините.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2019). "Apus pallidus". IUCN Red List of Threatened Species. 2019: e.T22686815A155463151. doi:10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22686815A155463151.en. Retrieved 13 November 2021.
  2. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 52, 289. ISBN 978-1-4081-2501-4.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]