Седум старогрчки мудреци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мозаик од седумте мудреци, Балбек, 3 век од нашата ера, Национален музеј во Бејрут.

Седум мудреци ( од Грција ) или седум мудреци ( грчки : οἱ ἑπτὰ σοφοί hoi hepta sophoi ) е титула што им ја давала класичната грчка традиција на седум филозофи, државници и законодавци од 6 век пред нашата ера, кои биле познати по својата мудрост .

Седумте мудреци, прикажани во Нирнбершката хроника

Обично, списокот на седумте мудреци вклучува:

  • Талес на Милет ( ок. 624 BC – ок. 546 BC) е првиот добро познат грчки филозоф, математичар и астроном. Неговиот совет „ Осознајте се “ е гравиран на предната фасада на Храмот Аполо во Делфи.
  • Питакус од Митилена ( ок. 640 BC – ок. 568 BC) управувал со Митилена ( Лезбос ). Тој се обиде да ја намали моќта на благородништвото и беше во можност да управува со поддршка на демоните, кого ги фаворизираше.
  • Бијас од Приене бил политичар и законодавец од 6 век п.н.е.
  • Солон од Атина ( ок. 638 BC – ок. 558 BC ) бил познат законодавец и реформатор од Атина, кадрирајќи ги законите што ја обликувале атинската демократија .
  • Петтиот и шестиот мудрец варираат како двајца: Клеобул, тиранин на Линдос ( fl.ок. 600 BC ), пријавен како дедо или свекор на Талес; Периандар од Коринт (б. Пред 634 година п.н.е., с. ок. 585 BC ); Мисон од Чена (6 век п.н.е.); Анахарсис Скитскиот (6 век п.н.е.).
  • Хилон од Спарта бил Спартански политичар кому му се припишува милитаризацијата на Спартанското општество.