Сачма

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сачми

Сачма — ситно топче наполнето во фишеци што се користи како проектил кога сачмарката пука.[1][2] Овие сачми обично се направени од олово, челик или други материјали и се спакувани заедно во внатрешноста на фишекот. Кога се пука со сачмарка, избувливата сила создадена од капислата и барутот во фишекот ја придвижува сачмата надвор од цевката во распространета шема. Оваа распространета шема им овозможува на сачмарките успешно да погодуваат цели на поширока област, што ги прави популарни за лов на птици и мал дивеч, како и за спортски дејности за гаѓање, како што е стрелање глинени гулаби.[3]

Сачмите доаѓаат во различни големини, кои се означени со бројки или букви. Поголемите сачми вообичаено се користат за лов на поголем дивеч, додека помалите се користат за помал дивеч или за гаѓачки спортови.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „сачма“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „сачма“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. NSSF_admin (2014-11-20). „Shotgun Shells Explained“. NSSF Let's Go Shooting (англиски). Посетено на 2024-02-17.
  4. „English Shot sizes“. Vintage Guns (англиски). Посетено на 2022-05-24.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]