Самар (остров)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За други значења, види Самар (појаснување).
Местоположбата на островот
Панапукан плажата на Самар

Самар е остров во Висаите, во централниот дел на Филипините. Островот е поделен на 3 покраини: Самар, Северен Самар, и Источен Самар.

Тој е трет остров по големина на Филипините. Има површина од 13.080 км2 groß и 1,08 милиони жители.

Островот го открил шпанецот Рус Лопес де Виљалобос во 1543.

Координати: 12°03′N, 125°07′E