Робер Пенже

Од Википедија — слободната енциклопедија
Робер Пенже
Роден/а19 јули 1919
Женева, Швајцарија
Починат/а25 август 1997
Тур, Франција
Занимањеписател
Жанрроман, драма

Робер Пенже (19 јули 191925 август 1997) — француски авангарден писател со швајцарско потекло, кој пишувал романи и други прозни дела на стил кој потсетувал на Семјуел Бекет и други писатели од модернизмот. Го поврзуваат со книжевното движење „нов роман“.[1] Роден на 19 јули 1919 во Женева, Робер Пенже по завршување на студиите по право работел една година како приправник во родниот град. Во 1946 заминал во Париз, каде ја проучувал префинетата уметност.

Своето прво дело Помеѓу Фантина и Агапа го објавил во 1951, а првиот роман Маху или материјалното една година подоцна. Ален Роб Грије и особено Бекет, добар пријател на Пенже, го советувале да оди кај издавачот Џером Линдон, сопственик на Éditions de Minuit, откако бил одбиен од издавачката куќа Галимар за делото Грал фибист во 1956.[2] Неговиот роман Некој ја освоил наградата „Фемина“ во 1965. Во 1966 се здобил со француско државјанство и се преселил во градот Турењ, каде ги напишал повеќето од своите книги. Кратко по симпозиумот одржан 1997 во Тур во негова чест, починал од срцев удар на 25 август истата година.

Дела[уреди | уреди извор]

Романи[уреди | уреди извор]

 • Entre Fantoine et Agapa, (1951)
 • Mahu ou le matériau, (1952)
 • Le Renard et la boussole, (1953)
 • Graal flibuste, (1956)
 • Baga, (1958)
 • Lettre morte, (1959)
 • Le Fiston, (1959)
 • La Manivelle, (1960)
 • L'Inquisitoire, (1962)
 • Autour de Mortin, (1965)
 • Quelqu'un, (1965)
 • Le Libera, (1968)
 • Passacaille, (1969)
 • Fable, (1971)
 • Cette Voix, (1975)
 • L'Apocryphe, (1982)
 • Monsieur Songe, (1984)
 • Le Harnais, (1985)
 • Charrue, (1985)
 • L'Ennemi, (1987)
 • Du Nerf, (1990)
 • Cette Chose, (1990)
 • Théo ou le temps neuf, (1991)
 • L'Affaire Ducreux et autres textes, (1995)
 • Tâches d'encre, (2000)
 • Mahu reparle, (2009)
 • La Fissure, précédée de Malicotte-la-Frontière, (2009)
 • Jean Loiseau, (2010)

Драми[уреди | уреди извор]

 • Clope au dossier, (1961)
 • Ici ou ailleurs, (1961)
 • Architruc, (1961)
 • L'Hypothèse, (1961)
 • Identité, (1971)
 • Paralchimie, (1973)
 • Nuit, (1973)
 • Abel et Bela, (1987)
 • Un Testament bizarre, (1989)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Jean-Louis de Rambures, "Comment travaillent les écrivains", Paris 1978 (interview with R. Pinget, in French)
 2. Robert Pinget: The Novel as Quest, by Robert Henkels, 1977

Надворешни врски[уреди | уреди извор]