Прејди на содржината

Ресично-надгласилна согласка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Безвучна ресично–надгласилна избувна согласка
q͜ʡ

 
Места на
творба

Уснени
Двоуснени
Уснено–заднонепчени
Уснено–преднојазични
Усненозабни
Забноуснена

Двозабни

Преднојазични
Јазичноуснени
Меѓузабни
Забни
Забно-венечни
Венечни
Задновенечни
Заднонепчено-венечни
Свиени

Среднојазични
Задновенечни
Венечно-преднонепчени
Преднонепчени
Уснено-преднонепчени
Заднонепчени
Ресични
Ресично-надгласилни

Заднојазични
Голтнички
Надгласилно-голтнички
Надгласилни

Гласилни
Облик на јазикот

Врвнојазични
Рамнојазични
Подјазични

Странични

Преднонепчени
Голтнички

Поврзано: Начин на творба
Оваа страница содржи фонетски информации изразени со МФА, кои може да не се прикажат исправно кај некои прелистувачи. [Помош]

Ресично‐надгласилната е согласка со двојна творба која се изговара со едновремено ресичен и надгласилен глас. Пример за оваа согласка е сомалиската „ресична“ избувна согласка /q/, која впрочем е безвучната ресично‐надгласилна избувна согласка [q͡ʡ], како во зборот [q͡ʡíìq͡ʡ] „чади“.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]