Радимичи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на миграција на Словените и нивните соседи кон крајот на 8 век.

Радимичи (Радзiмiчы на белоруски, Радимичи на руски; Радимичі на украински) се источно словенско племе, кое ги населувало источните брегови на Днепар, долж реката Сож и нејзините притоки. Има многу малку информации за Радимичите. Историчарите знаат дека во средината на 9 век тие им плаќале данок на Хазарите. Во 885 година Радимичите биле освоени од Принц Олег и станале дел од Киевска Русија.

За последен пат Радимичите се споменуваат во една хроника во 1169 година.