Папуда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Папуда
Зрели растенија на папуда во нива кај с.Колешино, Струмичко
Научна класификација
Царство: Plantae
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Rosids
Ред: Fabales
Семејство: Fabaceae
Род: Vigna
Вид: V. unguiculata
Подвид: V. u. subsp. unguiculata
Триномен назив
Vigna unguiculata subsp. unguiculata
(L.) Walp.

Папуда, (познат како црноок грав од англиски black-eyed pea или козји грашок) — едногодишно мешункасто растение од семејството на бобовите со зрнест плод со ситно бело зрно со црна точка во средината, која е подвид на кравји грашак, одгледувана низ целиот свет за средни јадења како гравот. По големината е налик помеѓу гравот и леќата.

Видови и сорти[уреди | уреди извор]

Заедничката комерцијална сорта се нарекува Калифорниско Црно око; тоа е бледо обоено со истакната црна точка. На Американскиот југ има безброј сорти, многу од нив преданија, кои се разликуваат во големина од малиот грашок до многу големи, како што може да се види на пазарите на државните и општинските фармери. Бојата на окото може да биде црна, кафеава, црвена, розова или зелена. Сите грашаци се зелени кога се свежи гранатирани и кафеави или бифенирани кога се сушат. Популарна варијација на црните очи е "пурпурниот сируп"; обично е зелен со истакнато виолетова или розова точка. Тековно прифатеното ботаничко име за папудата е Vigna unguiculata subsp. unguiculata, иако претходно било класифицирано во родот на гравови (Phaseolus). Папудата има повеќе подвидови меѓу кои: dekindtiana е дивиот роднина и папудовиот подвид sesquipedalis кој е поврзан со аспарагусот. Другите гравчиња со нешто сличен изглед, како што е "frijol ojo de cabra" (козјо око) од северниот дел на Мексико, кои понекогаш се погрешно нарекувани и сметани за папуда и обратно.

Одлики и одгледување[уреди | уреди извор]

Папудата како растение е отпорно на суша и топло време и е добро прилагодлива на суви површини во тропските предели, каде што другите прехранбени зрнести и мешункасти растенија не растат добро. Таа има способност да го впива атмосферскиот азот преку своите коренски јазли и добро се одгледува во сиромашните почви со повеќе од 85% песок и помалку од 0,2% органска материја и ниски нивоа на фосфор. Покрај тоа, растението на папудата е отпорно на сенка, така што може да се одгледува со во плодоредови и меѓуредови со пченка, просо, сорго, шеќерна трска и памук. Ова ја прави папудата важна компонента на традиционалните системи со плодоред во сложените почви на саваните на потсахарска Африка, каде што исушените стебла на папудата се искористуваат како сточна храна. Одлгедувањето папуда е застапено и во Македонија најмногу во Струмичко во Колешино и селата на пределот Подгор под Беласица, како и во јужна и југоисточна Бугарија.

Галерија[уреди | уреди извор]