Пантеон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илустрација на разни божества поврзани со политеистички пантеони од Пантеонот - или прекрасна историја на незнабожечките богови, божици, херои итн. Вилијам Кук.

Пантеон (од старогрчки: Πάνθειον, „храм на сите богови“, од πανθείος, „себоговски“) — збир на сите богови во една политеистичка религија или митологија.

Макс Вебер, во неговата книга „Економија и општество“ (1922) ја обработува врската помеѓу пантеонот на богови и монотеизмот.

Пантеон може да значи и храм или свет објект посветен на сите богови на некоја религија. Најпознатото вакво здание е Пантеонот во Рим, изграден во 27 г.п.н.е. во чест на римските богови. По падот на Римското Царство бил преуреден во христијанска црква.

Поединечни пантеони[уреди | уреди извор]

Фигуративна употреба[уреди | уреди извор]

Започнувајќи со XVI век зборот се употребува и во нерелигиозна смисла, со значење збир од возвишени великани. Зграда во која се чуваат земните останки на знаменити луѓе. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Wrigley, Richard & Craske, Matthew (2004), Pantheons transformations of a monumental idea. Ashgate Publishing, Ltd., ISBN 0-7546-0808-5.