Македонски пантеон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Античките пишани извори кои говорат за религијата на Македонците се поникнати од грчки автори и пишувани на грчки јазик, поради што во нив македонските божества се поистоветени со слични грчки божества. Единствено во натписите на камените споменици се зачувани факти, најчесто епитети на божествата, кој укажуваат на изворни имиња или епитети на македонските божества. Досегашните истражувања ја даваат следната слика на македонскиот пантеон: