Пазарен ризик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Пазарен ризик (англиски: Market risk) е ризикот од промена на цените на финансиските инструменти.

Дефиниција на пазарниот ризик[уреди | уреди извор]

Пазарниот ризик претставува ризик од загуба како последица на промената на цената на финансиските инструменти наменети за тргување. Пазарниот ризик настанува како резултат на промена на цените на: акциите, валутите, дериватите, берзанските стоки и друго. Пазарниот ризик е составен од две компоненти, во зависност од причините кои го предизвикуваат:[1]

  • општ ризик, кој зависи од насоката на движењето на цените на финансиските инструменти (движењето на каматните стапки, девизните курсеви, цената на акциите, цените на стоките и друго); и
  • специфичен ризик, кој не е условен од насоката на движењето на финансиските променливи - нелинеарната изложеност и изложеноста на позициите за заштита од ризиците итн.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Народна банка на Република Македонија, „Одлука за управување со ризиците“, „Службен весник на Република Македонија“ бр. 42/2011.