Хеџирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вообичаена техника при тргувањето на пазарите за хартии од вредност, опции и стоки. Целта на хеџирањето е да се намали ризикот од загуба или да се спречи губење на профит поради осцилации во цените, со тоа што се зазема истоветна или спротивна позиција на готовинскиот пазар и пазарот на фјучерси. Техника на тргување која вклучува заземање позиција на пазарот на фјучерси за да се покрие друга позиција на готовински пазар.