Осветленост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Луксометар за мерење на осветленоста на работното место.

Во фотометријата, осветленоста (или осветление[1]) е вкупниот светлосен тек врз нешто, по единица површина. Ја изразува јачината на присутната светлина, пондерирана за брановата должина со функцијата за светлосна јачина, а во склад со чувствителноста за блескавост на човечкото око. Слична на неа е светлосната излезност е светлосниот тек по единица површина што го оддава некоја површина.

Во изведени SI единици, оваа величина се изразува во лукси (lx) или лумени на квадратен метар (cd·sr·m−2). Во застарениот систем СГС, единица за осветленост е фот, еднаква на 10 000 лукса. За истата намена во фотографијата се среќава и неметричката единица стапка-кандела.[2]

Осветленоста порано се нарекувала блескавост, но ова води до забуна. Блескавоста не е количински подобна за изразување на величини во науката, туку погодна за изразување на психиолошката чувствителност на светлина кај луѓето.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „лукс“ Архивирано на 17 декември 2013 г. - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет
  2. Еден фот = 929,030400001 стапки-кандели

External links[уреди | уреди извор]


Фотометриски единици на SI
Величина Симбол[б 1] SI-единица Симбол Димензија Белешки
Светлосна енергија Qv [б 2] лумен-секунда lm⋅s T⋅J единицата е наречена и „талбот“
Светлосен тек Φv [б 2] лумен (= cd⋅sr) lm J наречен и „светлосна моќ“
Светлосна јачина Iv кандела (= lm/sr) cd [б 3] основна SI-единица, светлосен тек по единица просторен агол
Блескавост Lv кандела на квадратен метар cd/m2 L−2⋅J единиците се наречени и „нити“
Осветленост Ev лукс (= lm/m2) lx L−2⋅J за светлина врз површина
Светлосна излезност Mv лукс (= lm/m2) lx L−2⋅J за светлина израчена од дадена површина
Светлосна изложеност Hv лукс-секунда lx⋅s L−2⋅T⋅J
Густина на светлосна енергија ωv лумен-секунда на кубен метар lm⋅sm−3 L−3⋅T⋅J
Светлосна делотворност η [б 2] лумен по ват lm/W M−1⋅L−2⋅T3⋅J сооднос на светлосниот тек со зрачниот тек
Поврзано: SI · Фотометрија · Радиометрија
  1. Стандардизационите организации препорачуваат фотометриските величини да се бележат со наставката v (знач. „визуелна“) за да нема забуни со радиометриските и фотонските величини.
  2. 2,0 2,1 2,2 Се јавуваат и други симболи: W за светлосна енергија, P или F за светлосен тек, и ρ или K за светлосна делотворност.
  3. Системот SI препорачува употреба на „J“ како симбол на димензијата на светлосната јачина.