Зрачен тек

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во радиометријата, зрачен тек или зрачна моќност е начин на изразување на моќта на елеткгромагнетното зрачење (вклучувајќи и инфрацрвената, ултравиолетовата и видливата светлина). Со ова може да се изрази вкупната израчена моќ од изворот, или вкупната моќ што озрачува дадена површина.

Единици[уреди | уреди извор]

Единицата за зрачен тек по SI е ватот (W), што има димензии на „енергија/време“, т.е. џули/секунда.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]