Лумен-секунда

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во фотометријата, лумен-секунда (lm ⋅ s) е изведена SI-единица за светлосна енергија. Се заснова на изведената единица за светлосен тек лумен и основната единица за време секунда.

Лумен-секундата се нарекува и талбот (симб. T) во чест на фотографскиот пионер Вилијам Хенри Фокс Талбот (1800-1877).[1] и е наполно енаков на неа:

1 T = 1 lm ⋅ s

Симболот T за талботи се коси со истоветниот симбол за тесла, која е SI-единица за магнетна индукција.

Постаро име на лумен-секундата е лумберг или лумерг, складна со старата единица ерг од СГС како што лумен-секундата е складна со радиометриската единица џул. Така, имаме 107 лумерзи = 1 lm⋅s.[1]

Фотометриски единици на SI
Величина Симбол[б 1] SI-единица Симбол Димензија Белешки
Светлосна енергија Qv [б 2] лумен-секунда lm⋅s T⋅J единицата е наречена и „талбот“
Светлосен тек Φv [б 2] лумен (= cd⋅sr) lm J наречен и „светлосна моќ“
Светлосна јачина Iv кандела (= lm/sr) cd [б 3] основна SI-единица, светлосен тек по единица просторен агол
Блескавост Lv кандела на квадратен метар cd/m2 L−2⋅J единиците се наречени и „нити“
Осветленост Ev лукс (= lm/m2) lx L−2⋅J за светлина врз површина
Светлосна излезност Mv лукс (= lm/m2) lx L−2⋅J за светлина израчена од дадена површина
Светлосна изложеност Hv лукс-секунда lx⋅s L−2⋅T⋅J
Густина на светлосна енергија ωv лумен-секунда на кубен метар lm⋅sm−3 L−3⋅T⋅J
Светлосна делотворност η [б 2] лумен по ват lm/W M−1⋅L−2⋅T3⋅J сооднос на светлосниот тек со зрачниот тек
Поврзано: SI · Фотометрија · Радиометрија
  1. Стандардизационите организации препорачуваат фотометриските величини да се бележат со наставката v (знач. „визуелна“) за да нема забуни со радиометриските и фотонските величини.
  2. 2,0 2,1 2,2 Се јавуваат и други симболи: W за светлосна енергија, P или F за светлосен тек, и ρ или K за светлосна делотворност.
  3. Системот SI препорачува употреба на „J“ како симбол на димензијата на светлосната јачина.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Loyd Ancile Jones. Colorimetry: Preliminary draft of a report on nomenclature and definitions. Journal of the Optical Society of America, том 27, стр. 211 (јуни 1937)