Општини во Гваделуп

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на општините во францускиот прекуморскиот департман Гваделуп.

Општините соработуваат во рамките на следниве општински заедници (intercommunalités). Во 2020 г. тие биле:[1]

  • КАП Екселанс (CAP Excellence)
  • Голем Карипски Југ (Grand Sud Caraïbe)
  • Северен Бас Тер (Nord Basse-Terre)
  • Северен Гранд Тер (Nord Grande-Terre)
  • Источно Приморје (La Riviéra du Levant)
  • Мари Галант (Marie-Galante)

Општини[уреди | уреди извор]

Име Француски Население (2019)[2] Поштенски број INSEE-код
Анс Бертран Anse-Bertrand 4.001 97121 97102
Бајиф Baillif 5.203 97123 97104
Бас Тер Basse-Terre 9.861 97100 97105
Бе Мао Baie-Mahault 30.837 97122 97103
Бујант Bouillante 6.847 97125 97106
Вје Фор Vieux-Fort 1.842 97141 97133
Вјез Абитан Vieux-Habitants 7.110 97119 97134
Гоајав Goyave 7.621 97128 97114
Гран Бур Grand-Bourg 4.870 97112 97112
Гурбер Gourbeyre 7.760 97113 97109
Дее Deshaies 3.998 97126 97111
Капестер де Мари Галант Capesterre-de-Marie-Galante 3.298 97140 97108
Капестер Бел О Capesterre-Belle-Eau 17.741 97130 97107
Ла Дезирад La Désirade 1.419 97127 97110
Ламантен Lamentin 16.354 97129 97115
Ле Гозје Le Gosier 26.489 97190 97113
Ле Мул Le Moule 22.149 97160 97117
Лез Абим Les Abymes 53.514 97139 97101
Морн а Ло Morne-à-l'Eau 16.495 97111 97116
Пети Бур Petit-Bourg 24.753 97170 97118
Пети Канал Petit-Canal 8.203 97131 97119
Поент Ноар Pointe-Noire 6.031 97116 97121
Поент а Питр Pointe-à-Pitre 15.181 97110 97120
Пор Луј Port-Louis 5.618 97117 97122
Сен Клод Saint-Claude 10.466 97120 97124
Сен Луј Saint-Louis 2.397 97134 97126
Сен Франсоа Saint-François 11.689 97118 97125
Сент Ан Sainte-Anne 24.151 97180 97128
Сент Роз Sainte-Rose 17.985 97115 97129
Тер де Ба Terre-de-Bas 975 97136 97130
Тер де О Terre-de-Haut 1.519 97137 97131
Троа Ривјер Trois-Rivières 7.862 97114 97132

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BANATIC, Périmètre des EPCI à fiscalité propre. посет. 3 јули 2020 г.
  2. Populations légales 2019: 971 Guadeloupe Архивирано на 12 јули 2022., INSEE