Општини на Реинион

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на општините на францускиот прекуморски департман Реинион, секој наведен со округ и општинска заедница на припадност.

INSEE-
бр.
Пошт.
број
Општина Француски Основана Округ Општинска
заедница
97401 97425 Лез Авирон Les Avirons 1894 Сен Пјер CIVIS
97402 97412 Бра Панон Bras-Panon 1882 Сен Беноа CIREST
97424 97413 Силао Cilaos 1965 Сен Пјер CIVIS
97403 97414 Антр Де Entre-Deux 1882 Сен Пјер CASUD
97404 97427 Л'Етан Сале L'Étang-Salé 1894 Сен Пјер CIVIS
97405 97429 Петит Ил Petite-Île 1935 Сен Пјер CIVIS
97406 97431 Ла Плен де Палмист La Plaine-des-Palmistes 1899 Сен Беноа CIREST
97407 97420 Ле Пор Le Port 1895 Сен Пол TCO
97408 97419 Ла Посесјон La Possession 1890 Сен Пол TCO
97409 97440 Сент Андре Saint-André 1741 Сен Беноа CIREST
97410 97470 Сен Беноа Saint-Benoît 1733 Сен Беноа (с) CIREST (с)
97411 97400 Сен Дени Saint-Denis 1689 Сен Дени (с) CINOR (с)
97418 97438 Сент Мари Sainte-Marie 1737 Сен Дени CINOR
97419 97439 Сент Роз Sainte-Rose 1790 Сен Беноа CIREST
97420 97441 Сент Сизан Sainte-Suzanne 1704 Сен Дени CINOR
97412 97480 Сен Жозеф Saint-Joseph 1875 Сен Пјер CASUD
97413 97416 Сен Ле Saint-Leu 1790 Сен Пол TCO
97414 97421 Сен Луј Saint-Louis 1768 Сен Пјер CIVIS
97415 97428 Сен Пол Saint-Paul 1663 Сен Пол (с) TCO (с)
97417 97442 Сен Филип Saint-Philippe 1830 Сен Пјер CASUD
97416 97410 Сен Пјер Saint-Pierre 1735 Сен Пјер (с) CIVIS (с)
97421 97433 Салази Salazie 1899 Сен Беноа CIREST
97422 97418 Ле Тампон Le Tampon 1925 Сен Пјер CASUD (с)
97423 97426 Ле Троа Басен Les Trois-Bassins 1897 Сен Пол TCO

(с) — седиште

Општински заедници:

  • CASUD: Communauté d'agglomération du Sud („Јужно општинско здружение“), создадено во 1997 г.
  • CINOR: Communauté intercommunale du Nord de La Réunion („Северна меѓуопштинска заедница на Реинион“), создадена во 2001 г.
  • CIREST: Communauté intercommunale Réunion Est („Источна меѓуопштинска заедница на Реинион“), создадена во 2002 г.
  • CIVIS: Communauté intercommunale des Villes solidaires („Меѓуопштинска заедница на солидарни градови“), создадена во 2003 г.
  • TCO: Territoire de la Côte Ouest („Територија Западен Брег“), создадена во 2002 г.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]