Октреотид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Октреотид
Octreotide.svg
Octreotide3d.png
Систематско (IUPAC)
(4R,7S,10S,13R,16S,19R)-10-(4-aminobutyl)-19-
[[(2R)-2-amino-3-phenyl-propanoyl]amino]-16-
benzyl-N-[(2R,3R)-1,3-dihydroxybutan-2-yl]-7-
(1-hydroxyethyl)-13-(1H-indol-3-ylmethyl)-6,9,12,
15,18-pentaoxo-1,2-dithia-5,8,11,14,17-
pentazacycloicosane-4-carboxamide
Клинички податоци
Заштитени имињаSandostatin
AHFS/Drugs.commonograph
Бременосна
категорија
  • AU: C
  • US: B (Без ризик во не-човечки студии)
Начин на издавање
  • AU: S4 (само на рецепта)
  • CA: само
  • UK: POM (само на рецепт)
  • US: само
Начин на
примена
Subcutaneous, intramuscular, intravenous
Фармакокинетички податоци
Биорасположливост60% (IM), 100% (SC)
Врзување за белковините40–65%
МетаболизамHepatic
Полувреме на елиминација1.7–1.9 hours
ЕкскрецијаUrine (32%)
Назнака
CAS-број83150-76-9 Yes check.svgОк
79517-01-4 (acetate)
135467-16-2 (pamoate)
ATC кодH01CB02
PubChemCID: 448601
IUPHAR/BPS2055
DrugBankDB00104 Yes check.svgОк
ChemSpider395352 X mark.svgН
UNIIRWM8CCW8GP Yes check.svgОк
KEGGD00442 X mark.svgН
ChEMBLCHEMBL1680 X mark.svgН
Хемиски податоци
ФормулаC49H66N10O10S2
Моларна маса1019.24 g/mol
 X mark.svgНYes check.svgОк (what is this?)  (verify)

Октреотид е октапептид кој врши имитирање на активноста на соматостатинот, но исто така е и попотентен инхибитор на хормонот за раст, глукагонот и инсулинот во споредба со соматостатинот. Првпат бил синтетизиран во 1979 од страна на Вилфред Бауер.

Се користи во третманот на тумори кои создаваат вишок на хормон за раст (гигантизам и акромегалија) и каде хируршка интервенција е контраиндицирана, питуитарни тумори кои секретираат тиреостимулирачки хормон, акутна хеморагија од езофагеални варицеси кај хепатална цироза.