Огнена жаба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Огнена|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Огнена жаба
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Огнена
Вид: Огнена жаба
Биномен назив
Огнена жаба
Yellow-bellied toad
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Amphibia
Order: Anura
Family: Bombinatoridae
Genus: Bombina
Species:
B. variegata
Binomial name
Bombina variegata

Distribution of the yellow-bellied toad (in green)

Огнената жаба ( Bombina variegata ) припаѓа на редот Anura, археобатрахијалната фамилија Bombinatoridae и родот огнени стомачни жаби .

Морфологија и физиологија[уреди | уреди извор]

Примероците се движат од 28–56 mm, обично со тежина помеѓу 2,3 и 12 g.[1] Ова ги става меѓу помалите членови на семејството Bombinatoridae, кое може да достигне големина од 7 см. Нивната горна страна е сиво-кафеава, често со измиени, светли точки. Нивната долна страна, вклучувајќи ги внатрешните страни на екстремитетите, прстите на рацете и нозете, е сиво-сина до црно-сина со впечатливи, светло жолти до портокалови дамки, кои обично покриваат повеќе од половина од долната страна. Огнените жаби имаат компактно тело - иако не е толку рамно како сродната европска жаба со жарче - и заоблена муцка. Зејниците се во форма на срце, со ушните тапанчиња кои не се видливи. Надвор има бројни брадавици со подигнати вителки. Студијата спроведена од истражувачите од Brill Academic Publishers заклучи дека има сексуално диморфни разлики забележани во видот. Мажјаците од овој вид имаат особено подолга должина на хумерусот што резултира со подолга должина на предните екстремитети; Се верува дека им дава предност додека се спојуваат и додека се борат со други мажјаци од истиот вид.[2]

Варијација[уреди | уреди извор]

Студијата спроведена од Богдан Стугрен и Стефан Ванчеа во 1968 година на жаби со жолта стомак во Романија и СССР утврдила осум различни форми на B. variegata, проширувајќи ги трите форми претходно поставени од Михаловски во 1958 година.[3] Секоја од овие форми претставува сооднос на жолти до црни ознаки на долната страна на жабата, кои се движат од речиси целосно жолта (Форма 1) до речиси целосно црна (Образец 8). Стугрен и Ванчеа откриле дека долните страни на примероците од B. variegata од северните региони обично имаат поголема покриеност со црни ознаки од оние што се пронајдени во јужните региони.

Животен циклус[уреди | уреди извор]

Јајца[уреди | уреди извор]

B. variegata во просек снесува 73 јајца,[4] со големина на спојката која се движи од 45 до повеќе од 100 јајца. Поединците обично носат повеќе спојки секое лето, дозволувајќи и на една жена да произведе дури 300 јајца годишно. Јајцата се големи 1,5-2 мм и се обложени во желе со дебелина од 5-8 мм и полу-непроѕирни, со боја од кал до светло кафена.[1] Полноглавците обично се изведуваат во рок од 4 дена по сложувањето на јајцата.

Полноглавци[уреди | уреди извор]

Полноглавците се развиваат брзо и можат да достигнат должина од 55 мм. Тие имаат тапа опашка и се типично сиво-кафеави или, во ретки случаи, транспарентни.[1] Полноглавците и јајцата се ранливи на грабеж од разни мали суштества кои живеат во езерца, како што се пијавици, риби и некои водни бубачки .[5] Студијата објавена во 2016 година во Canadian Journal of Zoology покажала дека полноглавците во потопла вода се развиваат побрзо од оние во постудените клими, со цел да ги имитираат различните средини што се наоѓаат во шумските области и сончевите каменоломи.[6]

Парење[уреди | уреди извор]

Мажјаците почнуваат да произведуваат повици за парење кон крајот на пролетта и продолжуваат до крајот на август.[7] Бидејќи видот нема гласен мочен меур, за разлика од црвеностомачената жаба, нејзиниот повик е прилично нежен.

Дистрибуција[уреди | уреди извор]

Пар жаби со жолто стомак во амплексус
Забележете ги зениците во форма на срце
Огнена жаба ( Bombina variegata )
Mating calls

Огнената жаба е водоземец тесно врзан за водни области. Првично, видот обично живеел покрај потоци и реки. Се населил таму во зависност од динамиката на поплави на привремени и континуирано поместувачки мали водни тела. Во неговите заменски живеалишта во човечката цивилизација, тој сè уште зависи од привремени мали водни тела на глинеста почва, како што се тракторски патеки, барички и мали ровови. Најчесто, овие области се без вегетација и без конкурентни видови и предатори. Преку брзото загревање на малите водни тела, се гарантира брз развој на мрест и ларви. Овие пионерски видови може да се најдат главно во каменоломи, јами за глина и чакал и на терени за марширање.

Супериорната подвижност на младите од видот овозможува спонтано населување на новооткриените простори за живеење. На копно, суштествата бараат скривалишта под камења или мртво дрво и во браздите и пукнатините на карпите. Огнената жаба живее во планински и ридски земји во средна и јужна Европа. Широко е распространета низ високото ридско подрачје на средна и јужна Германија и рамнините на реката Горна Рајна, но на неколку места.</br>

Bombina variegata-yellow-bellied toad.jpg

Синоними[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „Yellow-bellied Toad“. World Association of Zoos and Aquariums. WAZA. Посетено на 10 November 2017. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „WAZA Overview“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „WAZA Overview“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Rita, Anna; Cerbo, Di (2012). „Are there real sexual morphometric differences in yellow-bellied toads (Bombina spp.; Bombinatoridae)?“. Amphibia-Reptilia. 33 (2): 171–183. doi:10.1163/156853812X634062.
  3. Stugren, Bogdan; Vancea, Stefan (December 1968). „Geographic Variation of the Yellow Bellied Toad (Bombina Variegata) (L.) from the Carpathian Mountains of Romania and the USSR“. Journal of Herpetology. 2 (3–4): 97–105. doi:10.2307/1563107. JSTOR 1563107.
  4. Hogan, C. Michael. „Bombina variegata; Yellow-bellied Toad“. Encyclopedia of Life. Discover Life. Посетено на 14 November 2017.
  5. „Yellow-bellied Toad: Bombina variegata' (PDF). The European Commission. EU Wildlife and Sustainable Farming Project 2009. Посетено на 22 November 2017.
  6. Dittrich, Carolin; Drakulić, Sanja; Schellenberg, Madlen; Thein, Jürgen; Rödel, Mark-Oliver (February 2016). „Some like it hot? Developmental differences in Yellow-bellied Toad (Bombina variegata) tadpoles from geographically close but different habitats“. Canadian Journal of Zoology. 94 (2): 69–77. doi:10.1139/cjz-2015-0168.
  7. Kuzmin, Sergius L. (19 February 2009). Kellie Whittaker (уред.). „Bombina variegata“. AmphibiaWeb. University of California, Berkeley. Посетено на 4 January 2020.
  8. 8,0 8,1 „Yellow-bellied toad - Bombina variegata (Linnaeus, 1758)“. European Environment Agency. Посетено на 2019-05-21.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]