Образованието на Инките

Од Википедија — слободната енциклопедија
Цивилизација на ИнкитеОбразованието на Инките за време на Империјата на Инките било поделена на две сфери: образование на високата класа и образование на останатото население. Кралската класа и неколку останати избрани класи од населението биле образовани од амаутите, односно „мудрите луѓе“.

Амаутите сочинувале специјална класа на луѓе. Меѓу нив биле филозофи, поети и свештеници кои ја зачувувале оралната историја на Инките.

Поврзано[уреди | уреди извор]