Обично жолтарче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Обично жолтарче
Мажјак
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Семејство: Ѕвингалки
Род: Serinus
Вид: Обично жолтарче
Научен назив
Serinus serinus
(Linnaeus, 1766)
Распространетост: портокалово - лето; зелено - преку целата година; сино - зимување

Обичното жолтарче (науч. Serinus serinus) е најмал член на европската семејство ѕвингалки (Fringillidae). Се размножува низ јужна и централна Европа и северна Африка. Ја има и во Македонија. Јужните и птиците од крајбрежјето на Атлантикот се постојани жители, но оние од посеверните краишта се птици преселници што зимуваат понајуг.

Опис[уреди | уреди извор]

Обичното жолтарче е слично на обичната зеленушка, но е малку помало и пожолтеникаво. Долго е 11-12 см. Има изразен полов диморфизам, мажјаците се разликуваат од женките. Горните делови им се жолтеникави, избраздени со потемни, сиви линии. Долните делови, исто така, се избраздени со вертикални шари, бело и жолтеникаво кај мажјаците, бело и сиво кај женките. Над опашката имаат поголема жолта дамка. Кај мажјаците жолтото е поизразено, тоа е еднобојно жолто на челото, грлото и градите, а малку прошарано на главата и тилот. Кај женките сите овие делови се многу прошарани со жолто и сиво и затоа изгледаат побледо. Преку зима, кај мажјаците жолтите делови се прошаруваат, па разликата меѓу половите се намалува. Младенчињата се како женките. Клунот на оваа птица е многу мал и краток, сив како и нозете.[2]

Поведение[уреди | уреди извор]

Живеалиштето на обичното жолтарче се парковите и градините во урбаните средини,[3] како и отворениште шумски предели мешани со иглолисни дрвја. Претежно се храни со пупки и семиња, а во сезоната на парење со инсекти. Песната му е брзо чрчорење. Гнездото го прави во крошната на дрвото и несе 3-5 јајца. Вон сезоната на парење формира јата, понекогаш мешани со други видови. Многу се активни и впечатливи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2012). Serinus serinus. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 16 July 2012.
  2. http://www.ibercajalav.net/img/428_SerinS.serinus.pdf[мртва врска]
  3. http://www.sevin.ru/vertebrates/index.html?birds/666.html[мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]