Ноќта на убиените поети

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ноќта на убиените поети (руски: 'Ночь казнённых поэтов') се однесува на ноќта од 12 спрема 13 август 1952 година, кога тринаесет највидни еврејски писатели, поети, уметници, музичари и актери од СССР, тајно се погубени по наредба на Јосиф Сталин во подрумот на затворот Љубјанка во Москва. Десет "индустриски саботери" од Сталиновата автомобилска фабрика, сите Евреи, се убиени истата вечер [1].

Меѓу жртвите се:

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Стефани Кортоаз. Црната Книга на Комунизмот: Криминал, Терор, Репресија. Harvard University Press, 1999, стр. 248.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]